torsdag 2 januari 2025

Avkastningshistorik 2010-2024

2024 blev ännu ett år med utklassning från Amerikanska storbolagen. Medan trötta stockholmsbörsen sjönk ett par procent i dollartermer rusade S&P500 23%. Dragloket Nvidia rusade 170% och är uppe och nosar på förstaplatsen i börsvärde medan mer stabila pjäser som Apple och Google steg kring 30%.

Lite förvånande höll min portfölj nästan jämna steg där största innehavet British American Tobacco levererade 41% totalavkastning (varav 10% utdelning och 10% från svagare SEK) medan Scandinavian Tobacco Group drog ner snittet med sin negativa totalavkastning på 11%. Som vanligt är min värdering mycket stabilare, det är inte rimligt att inneboende värde mellan bolagen ändrades 40% på ett år. Det nya innehavet ODET (mer nedan) bidrog även till årets avkastning.

Sedan starten 2010 har portföljen levererat 16% CAGR (exklusive kassa) vilket är i linje med USA men mycket högre än Europa och Sverige. Särskilt 2020 och 2022 var extremt bra år vilket boostar 10 respektive 5 års CAGR till 21 respektive 33%.

 

Portfölj vid årets slut
2024 inleddes alltså med tobaksbolagen BTI och STG som dominerade innehav. I somras"återupptäckte" jag det franska holdingbolaget Bollore. Jag kikade på bolaget redan 2021 men avstod den gången pga svårvärderade delar och nettoskuld. Men sedan dess har bolaget avyttrat flera delar till höga prislappar  och därmed blivit enklare att värdera. 

Jag ser ett bolag med bra ägare och ledning, hög bolagskvalitet och attraktiv värdering. Gruppen styrs av familjen Bollore med Vincent Bollore i spetsen som varit framgångsrik historiskt samt gjort flera värdeskapande åtgärder senaste åren.

Andra investerare jag följer skriver bättre (lästips nedan) men kärnan i caset är att gruppen har en hög grad av korsägande vilket gör att antal utestående aktier är överskattade med ungefär 100%. Justerat för korsägande värderas Bollore till ca 7b EUR men sitter med en nettokassa kring 6 miljarder plus aktieportfölj kring 10b (primärt kvalitetsbolaget Universal Music Group samt lågvärderade Vivendi). Justerat för korsägande blir Earnings Yield ca 13% med passiv nettokassa eller över 20% om nettokassan investeras i Vivendi eller fortsatta återköp.

Ett alternativ till att äga Bollore direkt är att äga via familjens ägarbolag Compagnie De La Odet. Bolaget värderas till ytterligare 10% rabatt mot Bollore men kan bli utköpt då familjen äger över 90%. Detta kan begränsa uppsidan men ett visst skydd finns från att franska myndigheter behöver godkänna budpriset. Liknande utköp av andra holdingbolag inom gruppen har skett till ca 50% premie. 

Jag har under andra halvåret stegvis reducerat positionen i BTI för att öka i ODET. Vid årets slut svarar ODET för halva portföljen och 90% tillsammans med tobaksaktierna.


Lästips om Bollore
https://augustusville.substack.com/p/dissecting-the-bollore-universe

https://east72.com.au/wp-content/uploads/2024/07/E72DT-Quarterly-Report-June-2024.pdf

www.gwinvestors.com/2023-letter/

https://www.biremecapital.com/blog/bollore-29b-shares-outstanding-or-is-it-14b