* Försäljningen är oförändrad i lokal valuta.
* Rörelseresultat (konstant valuta) ökade 8%.
* Antalet aktier har ökat 0.5%.
* Soliditet exklusive goodwill är oförändrad på 41% sedan ifjol.
2012 års försäljningstillväxt (lokal valuta) per segment:
Pharma 2%
Alcon (linser) 5%
Sandoz (generika) -4%
Vaccines and Diagnostics -4%
Consumer Health -16%
Det överlägset viktigaste segmentet Pharma ökade alltså försäljningen något trots patentutgångar. Novartis har precis som J&J haft kvalitetsproblem i en del fabriker. Novartis nämner stoppad produktion som en viktig förklaring till försäljningstappet inom konsument. Även Vaccines and Diagnostics ska ha drabbats av "flaskhalsar" inom produktion.
Andel av 2012 års försäljning Bildkälla: Novartis Investor Presentation Q4-12 |
2012 års Försäljningstillväxt (lokal valuta) per region:
Europa -2%
USA -3%
Asia/Africa/Pacific 6%
Canada and Latin America 5%
Tillväxten är hög i länder som Kina (+24%) och Indien (+14%).
Värdering
Efter att ha uppdaterat excel med siffror för 2012 landar Novartis på följande värdering (pris 67$):
PE3 16
PFCF3 15
Fritt kassaflöde baseras som vanligt på 10 års capex%.
Aktien rusade under 2012 och slutade 20% högre. Jag tycker värderingen har blivit lite hög med tanke på att Novartis är beroende av kontinuerlig produktutveckling då läkemedlen har patent med begränsad livslängd (ca 40% av försäljningen är förvisso receptfri). Kanske finns en viss uppsida när Novartis "kommit igenom" de värsta patentutgångarna. Prognosen är att 2013 blir ännu värre men att patentutgångarna sedan minskar kommande år.
Vad innebär "10 års capex%"?
SvaraRaderaCapex förstår jag väl på ett ungefär. Innebär det då att du räknar ut det procentuella genomsnittet under de senaste tio åren och applicerar det framåt?
Raderahann inte svara igår! Förstår att det kan vara kryptiskt. Jag definierar capex% som "vanliga" investeringar (dvs ej förvärv) andel av löpande kassaflöde. Då investeringar tenderar att variera mellan åren är det bra att titta på en längre tidsperiod. Jag multiplicerar tre års löpande kassaflöde med (1-Capex%) för att få fram fritt kassaflöde.
RaderaMer pedagogiskt förklarat:
http://www.defensiven.com/2011/12/snabbguide-till-fritt-kassaflode.html
Ok, då tror jag att jag förstår. Tack för svaret!
RaderaI ambitionen att verkligen börja lära mig mer om investering på andra vis än att bara läsa bloggar (oavsett hur välskrivna de är ;) ) så har jag en enkel fråga till dig. Jag ställer samma fråga på flera andra bloggar:
SvaraRaderaFör en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.
I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
Tacksam för alla tips!
två favoriter är
RaderaGraham Benjamin- The Intelligent Investor
Peters Josh- The Ultimate Dividend Playbook
Kan misstänka att fler bloggare tipsat om The Intelligent Investor:)
Hej! Mycket intressant hur du tillämpar fritt kassaflöde och framförallt capex%. Hur anser du att man ska värdera P/FCF? Jag tänker mig att om normalläge för P/E i Sverige är 15, vad är då normalläge för P/FCF, om det existerar? Vad är billigt för P/FCF helt enkelt. Tack för en bra och intressant blogg!
SvaraRaderaroligt att höra att bloggen uppskattas:)
RaderaJag anser att P/FCF kan tillåtas vara högre än P/E om tillväxten är god (om investeringarna är tillväxtfrämjande bör de inte ses som kostnad, exempel H&M). Men om tillväxten är svag eller obefintlig bör man vara försiktig med att betala högre P/FCF än PE (om investeringarna är underhåll bör de ses som kostnad, exempel Axfood, Telia).