Om min tes att försäljning per capita utanför norden så småningom kommer närma sig norden så kan man tänka sig att försäljning per capita borde vara hög i länder där H&M varit etablerad länge och låg i länder där H&M nyligen etablerat sig.
I grafen nedan listar jag länder efter första butiksöppningen. Den första butiken öppnade i Västerås år 1947. Y-axeln visar årlig försäljning per capita (vi kan se att varje svensk shoppar för ca 900sek/år på H&M). Jag har gjort en grov indelning av länderna: norden (grön), Centraleuropa (gul), UK (blå) och övriga världen (röd). H&Ms expansion har i grova drag följt denna indelning.
Några kommentarer till bilden:
* Expansionstempot har ökat under årens lopp sett ur aspekten antal nya länder.
* Låg försäljning i Storbritannien trots tidig etablering. HM har haft stora problem i landet under lång tid och lade vid en tidpunkt ner många butiker.
* Jag tror att Finland kulturellt och modemässigt ligger närmare Sverige och Norden än kontinenten. Trots detta är försäljning per capita "kontinental".
* Stora skillnader i de centraleuropeiska länderna som inte verkar bero på etableringstid.
* I Centraleuropa har H&M god täckning i mindre länder såsom Schweiz (8miljoner invånare), Österrike (8) och Luxemburg (0,5) men lägre i Tyskland (82), Holland (16) och Frankrike (64). Har expansionen inte hunnit fullbordats i de större? Nu kanske jag stampar någon på tårna men jag ser Österrike och Tyskland som snarlika länder. H&M bör kunna lyckas lika bra i Tyskland som i Österrike.
Trendlinje
Vi kan låta Mr Excel göra en "trendlinje" , ett försök till förklaring av sambandet mellan etableringsår och försäljning per capita. Datorns svar blir att försäljning per capita i regel är lägre desto senare HM etablerade sig i landet (17kr lägre försäljning/capita för varje år som förflutit sedan 1947, "år 0").
R2 visar hur effektiv denna modell är på att förklara sambandet. Ett värde på 1 betyder att modellen speglar data perfekt. Denna modell fick värdet 0,66 vilket är ganska svagt. Tolkningen är väl att antalet år H&M varit på plats i landet förklarar 66% av skillnaderna i försäljning/capita mellan länder.
Gillar att du granskar dina antaganden på det här sättet. Och en korrelationskoefficient på 0.66 behöver inte ses som låg tycker jag.
SvaraRaderaDäremot måste man få invända att varken Holland, Frankrike eller Luxenburg ligger i centraleuropa.
Borde du inte snarare jämföra korrelationen mellan antalet butiker per capita och försäljningen på capita samt korrelationen mellan antalet butiker och hur länge H&M funnits i landet.
SvaraRaderaPå så sätt skulle du med första jämförelsen se om försäljningen är beroende på butikstillgången och i den andra om H%M kontinuerligt öppnar nya butiker i de länder de etablerat sig.
På så sätt ser du butikstäthet är viktig samt om H&M fortfarande ökar butikstätheten i länder som inte nått Sveriges försäljning (avstanning skulle tyda på att H&M bara klarar av att sälja med lönsamhet i de absolut största städerna/bäst lägena i vissa länder).
Bra invändningar, ska fundera
SvaraRaderaimorrn lägger jag upp en bild över försäljning/butik
SvaraRaderaFå data och endast en förklaringsvariabel ger dåliga förutsättningar för en vettig analys.
SvaraRaderaTrevliga tankar är det dock!
/Patrik
Alltid kul med analyser av H&M :) fortsätt gärna på det temat!
SvaraRadera