defensivens portfölj

Uppdaterad Jan25

1) British American Tobacco (BTI)
2) Compagnie de l`Odet (ODET)
3) Scandinavian Tobacco Group (STG)
4) TGS (TGS)


25 kommentarer:

  1. Fin portfölj, philip går dock fetbort för min del av moraliska skäl. Men det är min åsikt.

    mvh

    SvaraRadera
  2. Tackar. Jag håller med om att PM är moraliskt tveksamt. Om jag bortser från etiken så älskar jag verksamhetens grova lönsamhet, dess låga investeringsbehov och den svaga konkurrensen. Jag har störst moraliska betänkligheter när det gäller Exxon (miljöförstöring).

    SvaraRadera
  3. Har du funderat på att gå över till lite fler cykliska bolag nu framöver eller kör du stenhårt på värdeinvesteringen med fokus mot utdelning?

    Ps trevlig blogg med bra analyser!

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!
      Jag fortsätter nog med nuvarande fokus:) Jag skulle faktiskt gärna ha ännu mer konsumentgiganter (om de bara kunde gå ner i pris).

      Jag tycker industri- och verkstad ser ganska dyrt ut på normaliserad vinst (dvs om vi tar i beaktande ofrånkomliga lågkonjunkturer). Även om denna sektor vore rimligt värderad skulle jag nog avstå då jag upplever att det är svårare än vanligt för mig att bedöma konkurrensfördelar. Banker går bort då de är för svåra att analysera.

      Oljebolagen brukar gå ner rejält i pris i lågkonjunktur och det är nog där jag kommer att öka om det blir en större börskorrigering.

      Radera
    2. Okej, jag själv tycker att det finns flera bolag känns billiga nu t.ex. banker, skog och råvaror.

      Kan hålla med om att banker kan vara svåra att analysera i detalj, men med tanke på senaste kriserna tycker jag att det har kommmit upp bolag som är klart undervärderade genom att kolla på vanliga nyckeltal..

      Radera
  4. God dag

    Ser att du har en fördelning aktier/räntor om 80/20. Med tanke på marknadens volatilitet, hur agerar du(om du agerar?) och justerar du för att upprätthålla balansen?
    Speglar fördelningen inköpsvärdena?
    vh
    Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Goddag Daniel,
      tanken är att jag ska köpa aktier efter börsras och räntor efter uppgångar. Det fasta förhållandet "tvingar" mig att köpa aktier när jag kanske är orolig men priserna är låga.

      Jag justerar i regel inte genom försäljningar utan genom nysparande. Fördelningen speglar marknadsvärdet (just nu har jag lite mindre räntor än 20% så kommande lön går till räntor).

      Största fördelen med att ha en fast ränteandel tycker jag är att man har en säkerhetsmarginal så man inte tvingas sälja aktier. Största nackdelen (jämfört med 100% aktier) är att aktier sannolikt utklassar räntor på lång sikt. Jag går i funderingar om att minska ränteandelen. Har en buffert på två månadskostnader utanför portföljen.

      Radera
  5. God middag.
    Om vi fortsätter med diskussionen om att minska ränteandelen, hur går tankarna kring den nya fördelningen/balansen? Och vid vilka nivåer gör du då ombalanseringen? Utan att de riskerar den säkerhetsmarginal du ändå vill ha..
    Hälsningar Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. god kväll,
      tankarna går i banor om att i "normalläget" ha 100% aktier och placera i räntor först i andrahand om aktier blir för dyra. Blir knappt någon realavkastning på räntor: ränta 3% - skatt 1%- inflation 2%= 0. Går ganska lätt att skapa en portfölj med samma "ränta" (direktavkastning). Sedan tillkommer återköp, lite organisk tillväxt och inflationsskydd. Tror omviktningar får svårt att kompensera den skillnaden (aktier har utklassat historiskt).

      Samtidigt vill jag inte drabbas av hybris.. gå ifrån Grahams grundregel känns sådär.

      Radera
  6. Vilket resultat har portföljen gett i avkastning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. vet ej, jag är mest intresserad av hur portföljen klarar sig på tio eller tjugo års sikt.

      Radera
    2. Hur mycket är aktieportföljen värd i dagsläget?

      Radera
    3. Har som policy att inte kvantifiera min inkomst eller förmögenhet. Men jag kan iallafall avslöja att jag siktar på 1 miljon till 30 (knappa fyra år kvar).

      Radera
  7. Jag gick från 30 000 till 2 milj från 20 bast til 30....

    Förlorade rubbet sen i guldbolagen: Lycka till!

    SvaraRadera
  8. Har du någon info om hur din portfölj avkastat historiskt jämfört med index för 2013 och tidigare år man skulle kunna få ta del av?

    /Johan

    SvaraRadera
  9. Har du räknat ut vad du kommer få för direktavkastning i år. Både i förhållande till dagens kurser men även till genomsnitts inköpskurserna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nuvarande direktavkastning är 4,1%. Jag publicerar portföljens värdering och direktavkastning då och då via inlägg kallade "portföljupdate". Länge sedan sist dock..

      Jag har inte beräknat "Yield on Cost".

      Radera
  10. Jag har nästan 10%i Ekornes. Spartacus har sålt sina eftersom de verkar ha svårt att vända skutan. Min avkastning är ungefär direktavkastningen, vilken iofs inte är dålig, men det beror bara på att NOK gått bra mot SEK sedan mina senare billigare inköp. Hur tänker du kring dem. Håller folk fortfarande i pengarna och avvaktar med dyr möbelkonsumption eller är det produkterna som inte är i tiden. Jag behåller mina och hoppas att intjäningen ökar, mycket beroende på att jag inte har något alternativt ställe för pengarna.
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är både och, en del av nuvarande svårigheter beror på svag möbelmarknad i framförallt central- och sydeuropa. Men mitt intryck är också att Ekornes har problem med lågpriskopior. Svenska MIO har t.ex. tagit ut dem ur sortimentet.

      Jag är lite orolig för Ekornes konkurrensfördelar men värderingen är defensiv, särskilt med beaktande av nettokassan.

      Radera
  11. Idag beställde jag två stycken fåtöljer från den nya serien. Sjukt sköna och för första gången någonsin så tycker jag Ekornes gjort riktigt snygga möbler som attraherar inte bara äldre utan även trendmedvetna yngre generations (alltså undertecknad ;)
    Jag beställde specialtyg och det var inga som helst problem eftersom alla möbler byggs on demand och för hand. Passade på att fråga hur de nya möblerna sålde och tydligen "enligt Stalands" (i Stockholm) så säljer dom hur mkt som helst av de nya stolarna. Kul! Trevlig Kväll Hälsningar Anders

    SvaraRadera
  12. Bra portfölj, väldigt defensiv med mindre och större bolag. Intressant innehav med KABE husvagnar, ett familjebolag med fokus på kvalitet.

    SvaraRadera
  13. Knepiga innehav, varför undviker du inhemska bolag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är inget medvetet val, allt annat lika föredrar jag svenska bolag. Men jag har svårt att hitta svenska bolag med värderingar jag gillar.

      Radera