PC, PE och PS baseras på löpande helår dvs det är inte någon prognos inblandad. Källa StarCapital En alternativ källa är fondbolaget Schroders som också publicerat PB, PE10 och PE (källorna ger likvärdiga tal). |
I mina ögon bör USA värderas med viss premie med tanke på att de amerikanska bolagen har högre lönsamhet och lägre skuldsättning (källa screener.co). Men 60-70% verkar väl saftigt. Enligt StarCapital har USA i genomsnitt värderats med 40 respektive 20% premium mot eget kapital respektive PE10 sedan 1979.
Branschfördelningen mellan USA och Europa är ganska likvärdig från ett fågelperspektiv. Största skillnaden är att USA har större andel teknikbolag (19 vs 4%) och istället lägre andel stabila konsumentvaror (8 vs 13) , råvaror (3 vs 9%), samt finans (16 vs 20%).
Källa Morningstar |
På grund av de betydande skillnaderna i värdering har jag flyttat mitt PPM sparande från global till europeisk indexfond (global indexfond består av ca 55% USA och ca 20% Europa).
Källor
- Fama and French 1992. "The Cross-Section of Expected Stock Returns".
Journal of Finance 47 - Lakonishok, Shleifer, and Vishny 1994. “Contrarian Investment, Extrapolation, and Risk.” Journal of Finance 49
- Tweedy, Browne Company LLC 2009. What has worked in investing.
- StarCapital Research 2016. "Predicting Stock Market Returns using the Schiller Cape"
Intressant, i pensionssystemet valde vi en Amerikansk indexfond och Europeisk småbolagsfond. Det valet baserades på att av de absolut största bolagen i USA framstod som mer attraktiva med dominerande tech-giganter tunga i index snarare än oljebolag och konsumentprodukter.
SvaraRaderaDäremot får det här inlägget mig att fundera på vad den mindre halvan av indexportföljen. Jag är inte jätteförtjust i amerikansk företagskultur utan tycker att många bolag har en anmärkningsvärt låg utdelningsandel trots dålig tillväxt. Så med sådan värdering blid jag nervös.
ja litet børsværde ær ju också en faktor som konsekvent øveravkastat historiskt. Særskilt intressant i PPM med tanke på rejæla avgiftsrabatter.
Radera