söndag 20 november 2016

inköp nov-16

Jag ökar positionen i Sainsbury från 5 till 10% av portföljen då bolaget handlas med betydande säkerhetsmarginal mot mitt estimerade värde.
 
Tillgångsvärde
Sainsburys fastigheter är bokförda till ursprunglig investering minus avskrivning. Det bokförda värdet motsvarar knappt 80% av ursprunglig investering men i verkligheten har värdet av Sainsburys fastigheter ökat över tid. Över 40% av fastighetsinvesteringarna gjordes nämligen 1995 eller tidigare och sedan dess har de brittiska fastighetspriserna rusat 250% medan inflationen summerat till 50%. Givet att fastigheterna ökat i värde i takt med inflationen blir P/B ca 0,5 (antar 50 års avskrivningstakt på byggnader).

Jag ser relativt lite luft i balansräkningen. Andel av tillgångar: 
Fastigheter värderade enligt ovan       60%
Kundlån                                              20%
Lager                                                   10%
Kassa                                                    5%
Övriga tillgångar                                  5%
Om vi skriver ner kundlån och lager med 20% samt övriga tillgångar med 50% blir P/B 0,7 givet fastighetsvärdering enligt ovan.

Intjäning
Mot bakgrund av flera års priskrig är Sainsburys lönsamhet imponerande stabil. Tesco och Morrisons intjäning har som jämförelse rasat över 50%.  Skuldjusterat P/E är ca 12 för Sainsbury och 25 för Tesco (rullande helårsvinst). Exklusive fastighetsavskrivningar blir nyckeltalet ca 10. 
källa morningstar.co.uk

Förvärv av Agros
Sainsbury förvärvade nyligen butikskedjan Argos. Argos har ett brett sortiment med bredsida mot elektronik och hushållsapparater. Det är ett stort förvärv som ökar Sainsburys försäljning med närmare 20%.  Jag brukar vara negativ till förvärv då de i regel sker till uppskruvade priser. Men förvärvet av Agros verkar göras till rimlig prislapp. Priset motsvarar 1,1 gånger eget kapital , 0,19 gånger försäljning (skuldjusterat) samt 15 gånger femårsvinsten (skuldjusterat).

Ca hälften av Argos försäljning sker online (varav hälften levereras via fysisk butik). Bolagets hemsida är enligt uppgift Storbritanniens näst mest besökta butikssida (efter Amazon). I och med förvärvet ökar Sainsburys onlineförsäljning med 160% och dess andel av försäljningen går från 5 till 12%.
källa Home Retail Group Investor Pack
källa Sainsburys

7 kommentarer:

  1. Kul att du gillar Sainsbury. I min egen portfölj är Sainsbury nog ett av de bolag som jag är mest villig att sälja. Värderingsmässigt håller jag med dig om att det är billigt men kassaflödet som man generar från tillgångarna är långt ifrån fantastiskt vilket gör att jag har svårt att räkna hem Sainsbury som ett utdelningscase. I mina jämförelser har Sainsbury varit Europas billigaste butikskedja i 2 år nu och frågan är om och när marknaden ändrar sig. Jag har lite statistik på marknadsandel och värdering i mitt senaste inlägg om dem: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2016/10/portfoljsrensning-del-2-formpipe.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. trevligt att du tittade förbi! Historiskt kassaflöde är förskräckligt lågt men det kan nog bli en viss förbättring mot bakgrund av att Sainsbury sänkt sin investeringsnivå rätt rejält (från nivåer kring 900m£ tidigare år till ca 600m£ vilket är nivån för sista året och kommunicerad prognos för innevarande och nästa år, samt "medium term"). Fritt kassaflöde landar då på ca 300m£ motsvarande utdelningsnivå på 6%. Bättre än historisk nivå men fortfarande mycket svagt relaterat tillgångar eller redovisad vinst.

      Radera
    2. min filosofi är att underliggande värde kommer speglas i börsvärdet förr eller senare

      Radera
  2. Varför säljer man inte fastigheterna och hyr? Alt skapar ett fastighetsbolag o delar ut till ägarna? Märkligt kan jag tycka. //Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. det har varit uppe på tapeten tidigare, särskilt för Morrison som har hög andel egenägda butiker (90% vs 60% hos Sainsbury och Tesco). Problemet är att lönsamheten är så låg att butikerna har svårt att bära marknadshyror.

      I teorin skulle Sainsbury kunna sälja hälften av de egenägda butikerna och göra en engångsutdelning på över 100% av börsvärdet (baserat på fastighetsvärdering enligt ovan). Kvarvarande verksamhet skulle fortsatt gå med vinst (baserat på Tescos hyresnivåer) och ha soliditet kring 30%. Givet P/B 0,5 på denna kvarvarande verksamhet skulle ägarna realisera 60% avkastning.

      Radera
    2. Intressant tack! Största riskerna på sikt enligt mig. 1. Lågpriskonkurens 2. E-Handel
      Sainsburys kanske är starkaste kortet där. Ska ta mig en djupare titt. Tack för blogginlägg och svar. //Anders

      Radera
  3. lägger in en bild från Sainsbury

    SvaraRadera