Effekt på försäljning
I tabellen nedan har jag splittat försäljningsvolym per valuta. Av elva undersökta valutor har samtliga försvagats mot dollarn sedan 2012. I genomsnitt har dollarn stärkts 30% mot denna valutakorg (PM's volymer korrelerar ganska nära med försäljning, viktat efter försäljning får EU större andel men viktat snitt blir fortfarande kring 28%).
Tabellen nedan täcker 75% av volymen, resterande 25% relaterar primärt till Afrika/Östeuropa/Mellanöstern. Valutorna i Nordafrika och Mellanöstern har rimligen också försvagats kraftigt sista åren.
Effekt på resultat
Effekten av valutasvängningar förstärks av att PM's kostnadsstruktur inte följer försäljningen; över hälften av PMs kostnader är i CHF/EUR/USD medan dess andel av försäljning är under 30%. Effekten är att de senaste årens valutarörelser inte sänkt kostnader i samma grad som försäljning. Jag uppskattar att effekten på sista raden varit dubbelt så hög som försäljningseffekten. Allting lika hade jag därför förväntat 50-60% lägre resultat (mätt i USD) jämfört med 2012. PM's rörelseresultat har dock "endast" minskat 20%. Jag bedömmer att den viktigaste orsaken är att PM klarat genomföra stora prishöjningar med begränsad volymeffekt.
Kanon genomgång, tack!
SvaraRaderaUtifrån dina resonemang borde då senaste tidens dollarförsvagning vara till PMs fördel.
Jag köper mkt hellre ett bolag i valutamotvind än ett valutadopat resultat. Helt klart. Vad händer egentligen med återköpen, är dom helt stoppade?
SvaraRaderaja återköpen är helt stoppade under 2015, utdelningsandelen är uppe i 90%
RaderaBra analys! Tack för valutagenomgången. Behövdes för att klara ut minskande kassaflöde och vinst. Valutor vänder tillbaka någongång så bolaget får absolut stanna i portföljen.
SvaraRaderaMycket bra analys. Jag behåller PM i min portefölj, ingen tvekan om saken!
SvaraRaderastarkt av PM att försvara rörelsemarginalen trots 20% lägre försäljning. Det säger en del om hur lite fasta kostnader PM har.
SvaraRadera