Kælla: senaste årsredovisning från respektiva bolag |
Det som ær slående ær att værderingarna øver hela linjen ær skyhøga. 20 gånger rørelseresultat motsvarar ca 30 gånger vinsten før ett skuldfritt bolag. Med undantag av Robinsons Retail ær skuldsættningen dessutom høg.
Om vi exkluderar Robinsons Retail (som jag anser førtjænar høgre multiplar æn Tesco Asia pga lægre skuldsættning) ær genomsnittlig P/S 1,2 og genomsnittlig P/EBIT 23. Om vi skulle applicera dessa multiplar på Tescos asiatiska verksamhet landar vi på 12-16 miljarder GBP- i linje med marknadsværdet på hela Tesco! Men jag anser att "inneboende værde" på Tescos asiatiska verksamhet ær mycket mycket lægre, jag skulle aldrig i livet betala de multiplar vi diskuterat. Men jæmførelsen illustrerar ændå en betydande uppsida om Tesco skulle avyttra asiatisk verksamhet. Hälften av detta belopp skulle räcka för att betala av hela nettoskulden.
Det som gør mig tveksam till att øka ær Tescos høga skuldsættning.
Tesco balanserar nu på gränsen till "junk status" hos kreditvärderingsinstutiten. För mig känns det lite avgörande vilket håll det bär åt framöver. Just nu vill jag helst se att Tesco prioriterar sin balansräkning och tar det på allvar.
SvaraRaderaKommer förmodligen inte att öka mitt innehav innan vi får några indikationer på det.
Franska Carrefour finns också här i Thailand. Dock inte tillnärmelsevis lika stora som Tesco och Big C.
SvaraRaderajag trodde Carrefour hade sålt sina thailændska butiker till Casino?
Raderahttp://www.ft.com/intl/cms/s/0/f1c3dbd0-f0a3-11df-8cc5-00144feab49a.html#axzz3Ho3Urjsf
Mycket intressant, defensiven! Tesco har aldrig värderats som ett värdecase i delar. Men tar du Asien, fastigheter, dunnhumby. Dobbies.F&F och e-handeln I delar blir bolaget gravt undervärderat.
SvaraRaderaRätt intressant analys som inte tycker det är köpläge.http://valueandopportunity.com/2014/10/29/tesco-plc-isin-gb0008847096-potential-value-investment-or-turnaround-gamble/
SvaraRaderaJag sitter just nu och filar på en jämförelse av Tesco, Sainsbury och Morrison. Om jag minns rätt gör du också det och det är två saker jag funderar över.
SvaraRadera1) Företagen verkar ha fullkomligt olika strategier gällande finansieringen. Morrisons verkar ha lånat en hel del för att täcka utdelningarna, Tesco har sålt av tillgångar för att betala utdelningen och Sainsbury har jag inte riktigt bottnat på grund av fråga 2.
2) Varför skiljer sig Sainsburys redovisning av lån så kraftigt ifrån Morrison och Tesco? I Morrisons och Tesco är det lätt att se hur nettolånen förändrats utifrån kassaflödet. I Sainsbury finns inte dessa poster explicit utsatta och jag har inga riktigt bra idéer om hur jag ska få siffrorna jämförbara.
Punkt 1 tänkte jag är intressant att titta i medan punkt 2 är en ren fråga om hjälp eftersom du är en finansräv om jag fattat rätt ;-).
1) Sainsburys redovisning
jag ska ta mig en titt vid tillfælle! Blir nog først till helgen skulle jag tro
RaderaTack,
Raderadå har jag skickat några kommentarer via mail, hoppas det kan hjælpa!
Radera---
de brittiska livsmedelskedjorna har som bekant svaga kassafløden men væl tilltagna utdelningar. Sainsbury verkar ha klarat detta genom att ta banklån. Ni skrev att låneposter inte var explicit utsatta hos Sainsbury men jag finner posten "Proceeds from long-term borrowings" under kassaflødets finansieringsdel. Alternativt kan vi observera skulderna genom balansrækningen. Sainsburys "sale and leaseback" verkar ha varit begrænsad, freehold procenten ær oførændrad (till skillnad mot Tesco). Se bifogad bilaga