HM q1q2
Försäljning (konstant valuta) +5%
Försäljning ex nyöppnade butiker (konstant valuta) -4%
"overall sales were not satisfactory. This was mainly because of the continued challenging conditions for the fashion retail industry due to the tough macro economic climate"
HMs försäljningstillväxt har alltså byggt på nya butiker. Försäljningstillväxt från befintliga butiker är dock trevligare då det ger större effekt på sista raden (hyra och personal ökar i långsammare takt). När försäljningsras från befintliga butiker planar ut bör marginalerna förbättras.
Rörelseresultat -12%
"Substantial negative currency translation effects and long-term investments during the period make it difficult to compare the results with the corresponding period last year. "¨För tillfället är HM fullvärderat i mina ögon och vändning är redan inprisat.
PM q1q2
Portföljens största innehav med över 20% av marknadsvärdet.
Cigarettvolym -5% (-2% exklusive Filippinerna där skatterna höjts kraftigt)
Försäljning (konstant valuta) +2%
Resultat ex valuta Oförändrat
2013 ser ut att bli ett tungt år för tobaksjätten. Volymnedgångar i framförallt Europa samt Filippinerna har dock kunnat kompenseras fullt ut med höjda priser och ökad andel premiummärken.
Jag gillar Philip Morris till dagens prislapp, med nolltillväxt kan vi räkna hem 6% från utdelning och aktieåterköp. Jag tror att fortsätta prisökningar och större andel premiummärken i Asien kommer ge viss realtillväxt. Inte att förglömma är att bästa aktien det senaste halvseklet varit amerikanska tobaksbolaget Altria trots fallande tobakskonsumtion.
Svedbergs q1q2
Försäljning (sek) -8%
Minskning på såväl konsument- som företagsmarknaden samt på alla geografiska marknader.
Rörelseresultat -57%
Rörelseresultat ex engångskostnader -4%
Engångskostnaderna relaterar till nedläggning av fabrik samt personalkostnader (däribland avgångsvederlag till fd VD som fick gå i våras). Nedskrivningar svarar för ca två tredjedelar av dessa engångskostnader.
Jag går i funderingar om Svedberg har bestående konkurrensfördelar. Om inte är fallhöjden rätt stor då P/B är högt. Det som lockat mig är den långa historiken (som tyder på bestående verksamhet), familjeägandet, låga skulderna samt höga lönsamheten och låga kapitalbehoven. Inte det lättaste att hitta kandidater som uppfyller dessa kriterier..
Jag tycker inte alls att Svedbergs har några bestående konkurrensfördelar att tala om. Varumärket är bra, men kan de verkligen ta ut så mycket högre priser? Mycket tveksamt.
SvaraRaderaAtt ha tillverkningen i Sverige hade kunnat vara ett bra grepp, men är nu närmast en nackdel jämfört med låglöneländer. För t.ex. Zaras del är det en fördel då de får koll på kvaliteten, men så stor skillnad är det inte i badrumsartiklar? Och för t.ex. Cranswick kan man tänka sig att brittiska konsumenter vill stödja inhemsk grisproduktion... men man bryr sig inte lika mycket om något man inte äter.
Återstår är väl upparbetade kontakter i branschen då Svedbergs, men det räcker inte.
Skulle själv inte våga äga dem långsiktigt - men på kortare sikt kan de gå hur som helst.
Möjligt att jag missar något väsentligt...
Går man in på tretti.se där jag skulle köpt så påminner det om ett "bankoligopol" där Svedbergs är en av de fyra stora. Skulle haft mer att tillföra om jag hade haft någon badrumsrenovering på gång:-)
jag tror ändå de har en viss prissättningsförmåga. Mitt intryck är att dess varumärke är ett av de starkare i branschen. Viktig del i detta är att dess produktion sker i Sverige. Med detta sagt tror jag att tidigare års ROE på 20-30% blir svårt att upprätthålla till bakgrund av begränsade konkurrensfördelar.
Raderalästips relaterat till Kabe:
SvaraRaderahttp://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/husvagnar-star-sig-i-campingrallyt_8358140.svd
Svedbergs har i princip konstanta reor via sina återförsäljare.
SvaraRaderaDet är intressant att följa din bevakning av Svedbergs. Något som jag tycker är bland det som gör mig mest orolig med Svedbergs är de relativt snabbt minskade egna kapitalet. Även om de lyckas upprätthålla hög avkastning på det egna kapitalet blir vinsten lägre och lägre med den utdelningstakt de haft senaste ~5 åren. Men samtidigt, när marknaden en vacker dag vänder kanske de återigen kan göra nyinvesteringar till hög avkastning.
SvaraRaderaTack för lästipset!