lördag 29 juni 2013

telekomreglering

En förklaring till France Telecom och SFR's svårigheter är hårdare telekomregleringar. Som exempel minskade SFR och France Telecoms försäljning 7 respektive 5% ifjol och bolagen hävdar att försäljningstappet hade begränsats till 2 respektive 3% om regleringarna varit oförändrade.

En av de viktigare regleringseffekterna är att FT och SFR fått allt mindre betalt när andra operatörer använder dess nät. I Europa får nätverksägaren ersättning enligt reglerade priser och dessa priser har rasat i Frankrike. Sedan 2009 har taxan fallit 84% för mobilt röstsamtal, 78% för fast telefoni och 66% för sms. Virtuella operatörer (utan egen nätverk, hyr all kapacitet) har ökat sin andel av franska mobilmarknaden från mindre än 1% för ett decennium sedan till 13% ifjol.
Källa Vivendis årsredovisningar
Taxorna är lägre i Frankrike än i många jämförbara länder. I Januari var priset för röstsamtal exempelvis mer än dubbelt så högt i Tyskland och Storbritannien. Sveriges taxa var dryga 60% högre. 


Lågt reglerade priser ger låga investeringar? 
I finanstidningen Barron's kan vi lösa följande:
"Over the past 15 years, Europe's telecom regulators have focused on spurring competition and driving retail prices lower. [...] Prices have indeed fallen and there's no shortage of competition: Western Europe [had] more than 50 mobile operators at the end of last year, versus four in the U.S. covering a similar-size territory and population.
[...] The problem is that telecoms are investing too little in new infrastructure. [...] Europe's lack of telecom investment is sapping jobs, economic growth, and competitiveness, according to a report last December by McKinsey. [...] To spur spending, regulators are poised to allow industry giants to earn higher profits on their networks."
GSMA (intresseorganisation för mobiloperatörer) har finansierat en rapport där forskare har jämfört den europeiska och amerikanska telekomsektorn. Som bakgrund är den amerikanska telekomsektorn mindre reglerad och kännetecknas mer av fri konkurrens (så länge den är rättvis mot alla aktörer).

Enligt rapporten är priserna (mätt som intäkt per användare respektive anslutning) märkbart lägre i EU än i USA. Sedan 2007 har investeringarna i trådlösa nätverk minskat något i Europa medan de rusat  i USA. Datahastighet hos mobila nätverk var ifjol hela 75% högre i USA än Västeuropa.

Slutsatser
Jag tror att France Telecom och SFR är igenom det värsta när det gäller reglerade priser. Kanske är dagens priser till och med ohållbart låga om telekominvesteringarna ska hålla någorlunda jämna steg med USA. Men man ska aldrig säga aldrig när det är politiker inblandade (se bara på brasilianska elmarknaden..)

7 kommentarer:

  1. Intressant!

    Kanske är botten nådd vad gäller det reglerade priset, men säg att nivån ligger kvar eller minskar ytterligare. Det innebär egentligen bara att hastigheter etc. i näten ökar långsammare och att glappet mot USA ökar mer. Att nätet är bra på andra sidan pölen är inget fransmännen lider särskilt av så länge de själva kan ringa, sms:a och surfa på sina smarta telefoner i hyfsad takt.

    Det stora problemet som Iliads intåg visar är att inträdesbarriärer helt saknas på den franska telekommarknaden. Vad är det som säger att det inte kommer ännu en konkurrent och "gör en Iliad" de kommande åren och tar ytterligare en stor kaka. De som lider mest av priskrig är aktörerna med störst marknadsandelar. Priskrig kan bara inträffa på marknader utan inträdeshinder (eller om aktörer på en marknad med inträdeshinder inte begriper vad de håller på med). Tänk dig ett priskrig på den svenska bankmarknaden. Skulle inte tro det, va? :-)

    Med andra ord är min slutsats att Iliad och kanske fler aktörer lär fortsätta att knapra marknadsandelar. Det är bara trögheten i systemet som gör att de stora har kvar kunder.

    Möjligen är värderingen ändå lockande, men på grund av den höga skuldsättningen i kombination med mördande konkurrens håller jag mig borta och har sålt mina FTE med förlust och är lite bitter, men ändå nöjd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. fast å andra sidan har jag inte sett någon telekommarknad dær de tre størsta aktørerna inte har åtminstone 60%. Borde vara større spridning om det inte fanns intrædeshinder. Ska se om jag hinner ta en nærmare titt på Illiads kassafløde och bedøma hvis nuvarande investeringstakt ær uthållig.

      Jag bedømmer att FT's vinst 2012, rensat før engångseffekter, var åtminstone 1€ så aktien prisar in fortsatt negativ tillvæxt.

      Radera
    2. men ær inte helt bekvæm med belåningen. Høg belåning ær tungt nær vinsten faller.

      Radera
  2. Inträdesbarriärer brukar väl kännetecknas dels av höga marknadsandelar och dels av stabila marknadsandelar. Det känns som att något har hänt på sistone som gör att marknadsandelarna inte längre är stabila och att konkurrenter har fått lättare att ta sig in.

    Det kan mycket väl vara så att du har rätt och jag har fel. Jag ser det lite som så att jag inte är tillräckligt insatt och det är ett skäl i sig att undvika FTE för min egen del, i kombination med den häftiga belåningen. Om man finräknar lite kan det säkert vara så att marknaden prisar in för mycket negativ tillväxt.

    Kul att se att du håller på att bli förnorskad förresten! "hvis" ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja åtminstone i Frankrike har ju dominansen från de tre stora helt klart minskat.

      hehe sakta men säkert blir jag förnorskad:)

      Radera
  3. Affärsvärlden har en bra artikel om Tele2 som bråkar med PTS i liknande frågor.

    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3724891.ece

    SvaraRadera