onsdag 8 maj 2013

inköp maj-13 (I)

En del av pengarna från J&J har nu omplacerats i Svedbergs till kursen 22 riksdaler. Investeringen bygger på att jag tror att badrumsbranschen över tid kommer återhämta sig.

Värdering (22kr)
PE11          8
P/FCF11    10

Svedbergs är ingen dagslända, man har tillverkat badrumsartiklar sedan 60-talet. Lönsamheten är god, under krisåret 2012 var ROE fortfarande gott och väl tvåsiffrigt (trots låg skuldsättning, soliditet 55%). Räntetäckningsgraden var fullt godkända 20. ROA (net income ex goodwill) har snittat 17% sedan millennieskiftet.

Jag ser positivt på ägarstrukturen med 57% av rösterna hos familjen Svedbergs (oro finns dock kring vad som händer när Sune Svedberg är borta). Värt att notera är att familjen Hielte köpt på sig 8% av aktierna. Huvudägare borgar för långsiktighet och mer samordnade intressen med aktieägarna.
Klicka för förstoring
(bildkälla Årsredovisning 2012)

Har konkurrenterna också det motigt? 
Jag har berört detta ämne tidigare; om Svedbergs motvind beror på allmän svacka inom badrumsbranschen är det mindre oroande jämfört med om Svedbergs tappar konkurrenskraft. 

Svedbergs vill gärna se sig själva som inriktade mot premiumsegmentet. Jag tror de snarare ligger i mellansegmentet, under de mer exklusive varumärkena (som t.ex. inte säljs hos byggvaruhandel som Bauhaus).
Klicka för förstoring
(bildkälla Årsredovisning 2012)
Mitt fokus är Sverige då mer än 70% av Svedbergs försäljning kommer härifrån. Jag har sett närmare på fem badrumsföretag med olika inriktning och storlek. Samtliga har lägre rörelsemarginal 2011 än 2007. Tre av bolagen gick med förlust ifjol. Företagen med lägst marginaler under de "goda åren" är de som drabbats hårdast under de sämre åren.
Klicka för förstoring
(bildkälla allabolag.se, ratos.se , svedbergs.se)

Av de undersökta bolagen är Gustavsberg överlägset störst följt av Svedbergs och Hafa. Aspen och Dansani är ganska små i jämförelse. Ser vi på Svedbergs "marknadsandel" (givet att badrumsmarknaden endast bestod av dessa aktörer) har den gradvis sjunkit från 29% år 2007 till 22% år 2010. Under 2011 skedde viss återhämtning till 25%. Svedbergs har dock roffat åt sig mer än "sin" andel av vinsten. Dess andel av gruppens rörelseresultat har snittat 78% under femårsperioden (varierat mellan 52 och 122%).
Klicka för förstoring
(bildkälla allabolag.se, ratos.se , svedbergs.se)
Jag tror att Svedbergs kan övervintra längre än många konkurrenter tack vare sin låga skuldsättning. Efter några hårda år kan lönsamheten återvända i takt med att konkurrenter slås ut alternativt håller nere investeringarna. Skuldsättningsmässigt ser Aspen starkast ut (soliditet över 80%) följt av Svedbergs (>50%). Hafa och Gustavsberg ser i jämförelse svagare ut med soliditet på 23 respektive 11% vid 2011 års utgång.

Senaste året
Ifjol fortsatte badrumsbranschen att backa. Jag har inte hittat tal för Dansani och Gustavsberg så nedanstående handlar om resterande trio. Under 2012 var Svedbergs försäljningstapp mindre än Hafas. Aspen lyckades dock visa försäljningstillväxt. Trions försäljning har minskat ca 20% sedan 2008-2009 medan trions rörelseresultat rasat 70%. Även här blir mitt intryck att Svedbergs bibehåller sin position gentemot konkurrenterna.
Klicka för förstoring
(bildkälla allabolag.se, ratos.se , svedbergs.se)
Svedbergs svarar efter inköpet för 9% av min aktieportfölj. Nästa vecka blir det antagligen ett inköp till då jag har kassa kvar samtidigt som lön är på ingående. Ekornes eller Exxon är hetaste kandidaterna.

9 kommentarer:

  1. Du tror inte Ikea håller på att ta andelar på samma sätt som på kökssidan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. kanske, det är en risk. Kan tänka mig att IKEA tar marknadsandelar i lågkonjunktur och tappar i högkonjunktur.

      Radera
    2. Jag har föräldrar som renoverat både stuga och villa där Ikea ratats i båda fallen. Nu föll inte valen på sved utan snarare gustavbergs. I vilket fall är antar jag att liknande företeelser är vanliga i svenska hem, Ikea kan sin grej men badrum och svenska märken är inte mycket dyrare samtidigt som det finns både tilltalande design och status.

      Radera
    3. ja det finns nog utrymme för fler aktörer än IKEA. Mitt intryck är t.ex. att IKEAs badrumsprodukter är mer standardiserade jämfört med de mindre aktörerna som har en del produkter med mer vågad (ovanlig) design.

      Radera
  2. Befarar att lågkonjunkturen håller i och att ha status och design på muggen kan komma att få ge vika....personligen tror jag på bolag som säljer stora volymer i alla tider framom premiummärken. Har kanske fel men vitt porslin med vattentank är just precis det och inget annat oberoende av dekal eller märke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. läste någonstans att marginalerna inom just toalettstolar är skit i jämförelse med andra badrumsartiklar. Större designskillnader på handfat, kranar och skåp. Svedbergs säljer pappershållare för 500 spänn ,500 spänn till om man vill ha hölje. Enkla handdukshängare för 4-500kr. Kanske inte säljer några jättevolymer men lönsamheten borde vara kanon.

      Radera
  3. I takt med att sveriges privata skuldsättning når allt högre nivåer minskar utrymmet för kreditfinansierade renoveringar. Är det något du resonerar kring vid investering i Svedbergs? Jag håller helt med dig om att företaget är välskött med imponerande lönsamhet, men jag undrar när svenskarna kommer ha råd att börja renovera sin badrum igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. inget jag resonerat så mycket omkring men det kan vara en viktig faktor. Jag är inte så påläst i frågan men det verkar som att skuldsättningen ökat oroväckande snabbt. Vad händer den dag räntorna normaliseras?

      Men jag tror inte byggande och renoveringar kommer ligga på sparlåga för evigt. Det kommer nya högkonjunkturer.

      Radera
    2. Värderingen (PE10 under 8) ger en viss höjd för att lönsamheten inte når tillbaka till historiskt snitt.

      Radera