Man skulle kunna tro att Cloetta varit en vinstmaskin med tanke på varumärken såsom Kexchoklad, Plopp och Center. Sedan 2008 överstiger dock förlusterna vinsterna med god marginal och bara två av fem år har visat positivt rörelseresultat.
Som i ett trollslag gick Cloetta upp rejält i storlek i våras och fick leka med de mellanstora pojkarna i Mid Cap. Anledningen var ett "omvänt förvärv" (Reverse acquisition) där LEAF svaldes av lillen Cloetta. Som jämförelse var Leafs försäljning 2011 mer än 5 gånger större än Cloettas.
I och med förvärvet har Cloettas skulder exploderat (antalet aktier har också spätts ut). Dels för att kunna betala köpesumman, dels för att Leaf hade stora skulder redan innan. Läste någonstans att bankerna för att bevilja nya lån krävt garantier på flera års utdelningsstopp så att Cloetta kan bygga upp soliditeten igen (immateriella tillgångar överstiger eget kapital med 50%).
Under toppåret 2010 nådde Cloetta en rörelsemarginal på 3%. Om vi tillåter oss bli visionära och ser över Atlanten har godisbolagen Hershey och Tootsie Roll rörelsemarginaler omkring 13%. Om Cloetta 2.0 gör en bragd och lyckas nå upp till den lönsamheten når man nästan nollresultat.
Aktien handlas till 15kr stycket vilket ger ett PS på knappt 0.9. Det är högt med tanke på att Cloettas vinstmarginal var 3% rekordåret 2010 (innan skulderna exploderade). Mr Market verkar prisa in nästan lika stora "synergieffekter" som Cloettas imperiebyggare.
Jag var faktiskt sugen på att engagera mig i kampanjen mot rövarbaronen när de beslutade sig för att lägga ned i Gävle.
SvaraRaderaVar det här ett bolag som du tyckte hade potential och som du snabbt insåg var ointressant? Jag har själv lite svårt att veta när jag ska sätta stopp i mina negativa analyser och det är kul att se andras hantering av det.
ja det gick väldigt snabbt innan jag insåg att Cloetta inte var något för mig. Vill ju t.ex. ha tio år utan förlust och tio års utdelningar. Brukar inte fortsätta analysera "lost cases" men här blev det ett undantag.
Raderalite slöseri med tid egentligen men jag fastnade:)
RaderaLeaf var inte finskt, utan svenskt det också.
SvaraRaderaDu blandar nog ihop Leaf med Fazer... :-)
tack för rättning, var nog Fazer jag tänkte på ja:)
RaderaTack för en bra blogg som alltid med intressanta inlägg! Jag undrar dock över var ifrån du fått det första cirkeldiagrammet över marknadsandelarna inom Sverige?
SvaraRaderaSedan har jag själv gjort en kortare analys över Cloetta, dock inser jag nu att den var ännu mindre än din, men om jag utgår från ett kundperspektiv är det ganska lätt att se var Cloetta gick fel. När det gäller chokladfronten så får ändå Marabou ses som ledande och de lanserar ständigt nya smaker utan några särskilt kostsamma kampanjer och begränsad upplaga vilket minimerar eventuella nedskrivningar på lagret. Cloetta valde att satsa på en kexchoklad med blåbärssmak, den gick nog lika bra försäljningsmässigt som kalles kaviar med banansmak (som för övrigt reades ut till 1:- per tub innan den helt försvann), samt deras kampanj med tv-profilerna Erik och Mackan när det gällde "är det kex med choklad eller choklad med kex" m.m. Två misslyckade lanseringar som snarare försämrat resultat.
Smakerna som ändå erbjuds nu av Cloetta är ändå väldigt gedigna och populära märken, så som plopp, center, kexchoklad och nu med leafs produkter. Det går att dra en jämförelsen här med Kappahls misslyckade satsning, där bolaget lämnade sin vinstsamma marknad för att ta marknadsandelar från övriga bolag på andra marknader. Detta gick också _sådär_ och nu är Kappahl på väg tillbaka får man ändå säga och riktar sig återigen till sin ursprungsmarknad, äldre kunder. Jag tror Cloetta kommer behöva överge, om det inte redan skett, sina planer på att överta marknadsandelar av Marabou m.m inom andra områden än de man verkar redan i.
cirkeldiagrammet kommer från Cloettas årsredovisning, kanske inte den mest objektiva källan
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej Anders! Tack för tipset, jag får ta mig en titt:) Förmåga att höja priser är trevligaste formen av tillväxt. Brasilianska elmarknaden skrämmer, trots mycket svag lönsamhet hos Eletrobras har politikerna sänkt elpriserna ytterligare. Men kanske verkar Ccr på en mer oreglerad marknad.
RaderaCCR är inget för mig, räntetäckningsgrad strax över 1.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaräntetäckningsgrad = (Rörelseresultat + ränteintäkter) /räntekostnader
RaderaEn räntetäckningsgrad på 1 innebär att företaget precis klarar av att betala räntekostnaden (utan att ta från kassa).
Går knackigt i Svedbergs, aktien har störtdykt. Vad är orsaken samt hur ser du på aktien framöver? Har din syn förändrats?
SvaraRaderajag har inte sett någon företagsspecifik nyhet så jag vet inte vad raset beror på. Med lägre pris gillar jag aktien desto mer.
Radera