måndag 6 augusti 2012

säljer EXC pga giftermålet

jag är som bekant ganska missnöjd med Exelons val av brud (se EXC+ CEG= sant?  respektive Från Kärnkraft till sol och vind?) Efter att jag sent omsider gjort en noggrannare bedömning kan jag bara instämma i vad jag skrev i april:
"Jag skulle aldrig köpa CEG som fristående bolag. Alldeles för volatil historik. Svag räntetäckning."

Brudens historik
Det finns gott om engångshändelser i CEGs redovisningshistorik. Genom att exkludera nedskrivning av goodwill och engångsvinster kopplade till försäljning av tillgångar har jag förhoppningsvis fått fram mer representativa resultat. 

Vi ser att det blev förlust 2008, 2009, 2010 och 2011. Förlusterna är kännbara och långt större än tidigare års vinster.

Med undantag av 2009 och 2011 har det fria kassaflödet varit negativt. CEG har investerat 124% av det löpande kassaflödet under perioden.

ROA toppade år 2007 med 3.5%. Betydligt sämre lönsamhet än Exelon.

Räntetäckningsgraden har någon gång passerat 4. Men snittat 1.3.

Portföljrockad
P/FCF5 : 20
PE5:        17
PB           1.7
Som jag nämnt tidigare anser jag att Exelons styrkor har försvagats och smetats ut i och med samgåendet. Värdering sett till vinst och kassaflöde har samtidigt gått upp (medan P/B har minskat). Jag har vidare blivit varse att investeringsfokus framöver ligger på sol och vind. Följden blir att jag säljer. Ersättningskandidater är Ekornes, Svedbergs eller Vivendi.

6 kommentarer:

  1. Det som ökade kraftigt genom förvärvet av CEG är elhandel (retail and wholesale). Hur stor del av CEG:s dåliga resultat beror på detta? Felaktiga antaganden vid prissäkringar kan ge stor påverkan på totalresultatet trots annan stabilare verksamhet som elnät och elproduktion. Elhandel borde vara en verksamhet som är lätt att förbättra eller avveckla.

    Annars har ju EXC en fin historik med förbättring av verksamheter som man har förvärvat och jag tänker framförallt på kärnkraften där man fick tidigare skakiga kärnkraftverk på fötter.

    Vidare så låter det väl snarare klokt av EXC att vänta med ny kärnkraft tills andra bolag faktiskt har visat att det går att bygga ny kärnkraft i USA (Southern Company går väl först har jag för mig i Vogtle).

    Slutligen så har jag inte stenkoll på lönsamheten eller subventionssystemen hos förnyelsebart i USA men Iberdrola gör i alla fall hyfsade resultat med sin vindkraft på andra sidan Atlanten även om lönsamheten knappast når upp till den för (gammal) kärnkraft. Förmodligen är lönsamheten inklusive subventioner bättre än för ny kärnkraft, åtminstone tills någon har bevisat motsatsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack för kommentar. Vad jag kan se är CEGs elhandel (retail and wholesale) mycket volatil och varvar vinst- och förlustår. Men dess påverkan på helheten är relativt liten. Om Exelon lyckas ordna upp CEG finns stor uppsida och kanske finns stordriftsfördelar i att de går ihop.

      Vindkraft blir subventionerat i USA och det känns aldrig bra. Jag tror att "vem som helst" kan ägna sig åt vindkraft vilket kommer hålla nere lönsamheten.

      Radera
  2. Vilken nätbank använder du dig av vid köp bland de amerikanska börserna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. nordnet.no (emigrerat till Norge). Förr använde jag Aktieinvest men de har höjt priserna så hemskt. Deras funktion med gratis återinvestering av utdelningar är dock trevlig.

      Radera
  3. Vad ska du göra med pengarna? Nytt innehav eller ökning i befintliga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. funderar fortfarande:) "Ersättningskandidater är Ekornes, Svedbergs eller Vivendi. "

      Radera