onsdag 15 augusti 2012

Buffett minskar kraftigt i JNJ och PG

Det senaste året har Berskhires position i J&J och P&G minskat med 66 respektive 20%. Som aktieägare tycker jag förstås det är synd att Buffett säljer. Man kan befara att Buffett tappat förtroende till företagens ledning (J&J har haft stora kvalitetsproblem och fått återkalla produkter, PGs tillväxt har stagnerat).

Morningstar skriver:
"The company has been active over the last several quarters selling legacy positions in order to free up cash for new managers Weschler and Combs to invest. [...] Buffett has had less than glowing praise for not only Johnson & Johnson, but also Procter & Gamble and Kraft in the recent past"

Jag noterar att Buffett fortsätter köpa bankaktier. Finanssektorn svarar för 35% av Berkshires noterade aktier.  TheInvestmentsBlog skriver mer om de köp och försäljningar som skett.

18 kommentarer:

  1. Jag har också noterat minskningen, men har inte hört något konkret kring anledningarna till den

    SvaraRadera
    Svar
    1. ovanligt med så här tvära förändringar i Berkshires portfölj

      Radera
  2. Förordet i senaste upplagan till Common stocks, uncommon profits beskriver väldigt bra hur Philip Fischer tappade i investeringsprecisionen när han blev äldre.

    Efter att ha följt Buffets uttalanden i media så får jag intrycket av att han anser att krisen inte är så allvarlig och nu tar finansiella positioner baserat på den åsikten. Buffet i makro är för mig inte lika förtroendeingivande som Buffet i investeringar så jag är lite avvaktande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Common Stocks ligger hemma i Sverige någonstans, vad skriver Fischer i förordet? Tack på förhand

      Det är den anledning jag hoppas på, att han säljer dessa relativt högvärderade företag för att kunna öka i billig finans. Fast Berkshire har ju en enorm kassa vilket talar emot.

      Radera
    2. Det är hans son Kenneth Fischer som i princip skriver en kort biografi över Philip Fischer vilket är en mycket intressant läsning.

      Bland annat beskriver han hur P Fischer var fast besluten att aldrig gå i pension eftersom han från sin fars död dragit slutsatsen att man skrumpnade ihop om man inte höll sig aktiv. Om jag minns rätt så var det bara de fyra sista åren som P Fischer inte aktivt arbetade med aktieanalys (p.g.a. Alzheimers). Men Kenneth tar också upp att P Fischers resultat började vika redan på 80-talet eftersom han inte hade samma förmåga att hantera nya situationer utan gjorde misstag när han felbömde marknaden utifrån sin egen erfarenhet.

      Radera
  3. Glömde att gratulera för Vivendi investeringen.

    Hade jag haft tid så skulle jag nog också ha tagit in den i portföljen. Men jag hade inte riktigt tid att göra en självständig analys så då fick jag avstå.

    Uppdateringen om Excelon är också mycket uppskattad eftersom jag nu kan stryka den från undersökningslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tackar:) Jag tycker fortfarande Vivendi ser trevlig ut så det kanske är värt att analysera? Jag är glad att det finns billig telekom med tanke på att övriga bolag i portföljen blivit lite dyra.

      Snabba kast i Exelon.. från stabil Utility till Turn-Around case.

      Radera
  4. Hej! Tråkigt att Buffett säljer tycker jag med. Har du själv funderat på att minska i J&J eller P&G? Om Buffett säljer kanske det finns skäl att minska? Själv behåller jag nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag behåller också. Ser dem som högkvalitativa bolag med tillfälliga problem. P&G har fått lite oförtjänt kritik för sin låga tillväxt tycker jag, de har ju sålt ganska mycket tillgångar sista åren (Total Assets ex goodwill ner 11% sedan 2008).

      Radera
  5. Tittade runt lite på europeiska banker och vad det verkade så har
    italienska banker, typ unicredit, och spanska banker, banco santander
    tappat mindre än många andra europeiska banker - DB, UBS, CS.

    Man kan ju undra varför?

    Om man tror att finans kommer återhämta sig dom närmsta åren så torde
    det väl vara bättre då att undvika italienska och spanska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det var konstigt, hur långt tillbaka kollade ni? Kan tänka mig att spanska banker sjunkit rejält sedan 2008 men kanske inte jättemycket på sistone

      Radera
  6. Sedan förra sommaren har jag svårt att behålla bankaktier eller andra värdepapper i finansiella institut då du aldrig kommer att kunna veta exakt vad dessa bolag sitter på för tillgångar när det väl krisar (i Spanien/Italien/Grekland/bolån/etc.). Buffett själv säger, i bland annat boken "Snowball" att man verkligen själv skall förstå sig på den verksamhet man investerar i, tycker att detta är något motsägelsefullt i detta fall..

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja jag tycker också bankaktier är mycket svårbedömda. Inga vanliga nyckeltal fungerar t.ex på balans- och kassaflödesrapporterna..

      Buffett har som vanligt en väldigt fokuserad portfölj. Berkshire har gått in enormt i Wells Fargo (efter marknadsvärde näst största aktie strax efter Coca-Cola) och jag tror det mycket baseras på stort förtroende till ledningen.

      Radera
    2. Gjorde idag en manuell screening av bankaktier baserat på price to book value och p/e samt att bankerna skulle ha en tillräcklig storlek.

      (Men price to book är väl i princip värdelöst som nyckeltal numera i och med det unknown säger? I bästa fall kan det väl användas som ett första steg och att man sen gräver vidare...även om man då kanske missar ngn intressant bank just för att price to book lurar en?)

      Dessa var iallafall de mest attraktiva med dessa kriterier.


      Namn, P/E, Price to book, Market Cap

      [B]Bank of America Corp[/B], 8.55, 0.39, 85.14B

      [B]Deutsche Bank AG[/B], 8.56, 0.42, 29.19B

      [B]Intesa Sanpaolo SpA[/B], 6.09, 0.39, 19B

      [B]BNP Paribas SA[/B], 7.18, 0.54, 42.83B

      [B]Societe Generale SA[/B], 8.33, 0.32, 15.80B

      [B]Natixis SA[/B], 6.10, 0.32, 6.69B


      Vilket vi kan jämföra med Santander som har högre price to book.

      [B]Banco Santander[/B], 7.88, 0.63, 65.10B


      Av de som inte går med vinst och har price to book kring 0.2 har vi

      Unicredit
      Banco popolare
      UBI Banca


      Och allt kan vi jämföra med
      [B]Nordea Bank AB[/B], 11.23, 1.20

      Radera
    3. Bank of America tycker jag är intressant då Buffett gått in i den banken (visserligen med fördelaktiga preferensaktier).

      “I would put European banks and American banks in two very different categories [...] The American banking system is in fine shape. The European system was gasping for air a few months back until getting assistance from the European Central Bank [...] U.S. firms have greater access to retail deposits and are less vulnerable to so-called bank runs"
      www.bloomberg.com/news/2012-05-07/buffett-says-u-s-banks-a-class-apart-from-europeans.html

      Radera
  7. På tal om dividend aristokraterna, vad tycker du om McDonalds? Dividend monk gjorde en analys relativt nyligen. Även om inte marginalerna ökar mer kanske försäljningstillväxten tillsammans med aktieåterköpen ger hyfsad tillväxt. Utöver det en ok direktavkastning som troligen fortsätter höjas (brukar meddelas i september).

    SvaraRadera
    Svar
    1. ser ganska trevligt ut. Gillar deras fokus på lönsamhet före imperiebyggande. Verkar ha fokus på aktieägarna t.ex. sålt fastigheter för att frigöra cash till aktieägare. Har väl höjt utdelningen 40 år i rad eller så.

      Känslomässigt gillar jag Coca-Cola eller Philip Morris bättre, känns som att de har starkare moats.

      Radera