söndag 20 maj 2012

portföljupdate 120520

Sedan förra uppdateringen har portföljen utökats med Telefonica medan positionen i Vivendi har fördubblats. Som vanligt svarar aktier och räntor för 80 respektive 20% av portföljen. Aktieportföljen ser ut såhär:
HM     19
PM     16
VIV   15
JJ        12
NOV     7
XOM    6
TLSN   5
EXC     5
TEF     4
PG       3

Cash    9
Som synes har jag en del krut i bössan (cash). De ska sättas i arbete efter jag fått svar från norska skatteverket (angående norskt investeringskonto där skatten realiseras först när medel tas ut från depån).

Nuvarande värderingar:

Efter breda börsfall ser flera av aktierna intressanta ut. Exelon handlas under PE 10 för första gången på länge medan Novartis, TEF och VIV nyligen noterade tolvmånaderslägsta. Om HMs vinstmarginal återgår till snittet 2005-2010 blir PE 19. Det är inte så farligt med tanke på den höga kvaliteten.

Nästa inköp blir Vivendi. Vad köper ni?

29 kommentarer:

  1. Från din lista är Exelon, Telefonica och Vivendi bolag som jag skulle vilja ha aktier i men för mig är det Beijer Alma som är mest intressant just nu.

    Nästan samma direktavkastning som Vivendi men med goda tillväxtmöjligheter.

    SvaraRadera
  2. Var och hur köper du Vivendi? Aktien är noterat både på Paris och DJ men aktien kommer inte upp hos Avanza där vanligtvis USA aktier skall kunna handlas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om den handlas på Nasdaq eller Dow så är det bara att maila Avanza så lägger de till den. Tar några dagar innan den dyker upp i listan.

      Radera
  3. Har för mig att du skrev en gång om att du hade läst till civilekonom, du hade skrivit examensarbete om skog. Får man fråga vilken skola du gick på och vad du tyckte om den? Jag ska själv börja läsa till ekonom nästa höst. Vad jobbar du med nu efter utbildningen? Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. stämmer bra, för ett par år sedan läste jag "ekonomie kandidat" med inriktning företagsekonomi och redovisning på Uppsala Universitet. I mina ögon (med undantag av handelsrätt och statistik) för lite lärarledd undervisning, för segt studietempo och för mycket flum på bekostnad av handfast kunskap man har nytta av. Jag hostade själv upp kursavgift för två kvällskurser i databokföring vilket säger en del..

      Men jag ska inte skrämma upp dig alldeles, programmet gav trots allt en bred bas att stå på och möjlighet att prova sig fram till den inriktning som passar en bäst. Enligt mina erfarenheter stor skillnad mellan de olika institutionerna. Handelsrätt och statistik hade riktigt bra och matnyttig utbildning.

      Tack vare en kontakt jag knöt i studentkorridoren jobbar jag numera med valutasäkringar i Norge. Mitt intryck är att norska företag ger unga chansen i större utsträckning (kanske för att de är tvungna p.g.a. arbetsbrist).

      Radera
    2. Just Handelsrätt har jag också läst på Uppsala universitet och den håller verkligen bra klass medan företagsekonomin håller sämre klass, Företagsekonomi A verkar vara vara riktigt dålig (enligt vänner) medan Företagsekonomi C var en ganska intressant kurs.

      Ett tips som jag har noterat är att det verkar vara en god idé att plocka upp breddningskurser inom statistik och datavetenskap om man läser ekonomi. Det står ofta "goda kunskaper i excel är meriterande" då kan det utmynna i en hel del scriptande vilket gör det bra att ha erfarenhet från arbete med SPSS eller R. Många ekonomistudenter brukar även vara lite rädda för den här typen av "hårda" kurser så det minskar konkurrensen.

      Gratis kurser från Drivhuset och Venture cup är också ett bra sätt att skaffa dig den handfasta utbildning som Defensiven betalade.

      Radera
  4. Jag uppskattar verkligen din blogg, du skriver bra och verkar vara en väldigt smart snubbe med ett sunt tankesätt. Din blogg samt "äga min tid" är i särklass de bästa bloggarna som jag följer
    Jag är precis som du intresserad av att göra en extra hacka istället för att låta inflationen äta upp mina surt förvärvade slantar. Dock måste jag erkänna att jag inte är speciellt duktig. Det finns mycket information att tillgå kanske för mycket och jag har svårt att sålla bland informationen eller rättare sagt veta vad jag skall kolla efter samt var man gör detta.

    Med andra ord jag vill precis som de flesta köpa stabila bolag med bra historisk direktavkastning till ett bra pris. Men hur vet jag detta? Ett exempel är att jag köpte bl.a. P&G för två veckor sedan (gav 64.10). Detta mest p.g.a. att bolaget enligt min mening är just stabilt och utdelande bolag, men om det var ett bra pris eller ej vet jag inte.

    Jag vore extremt tacksam om du kunde hjälpa mig genom att göra en analys av just P&G och förklara hur du tänker, vad letar man efter i rapport för att veta om det är köpläge resp. inte, vilka nyckeltal är intressanta, hur ser jag om kassaflödet är starkt eller inte..

    Jag håller även på att snegla på Philip & Morris, jag har samma frågetecken där som jag beskrivit ovan.

    Jag förstår att inget kan säga med säkerhet si eller så men jag vill ändå kunna göra en skaplig analys innan jag köper ett företag, just nu vet jag inte hur man gör detta och skulle som sagt vara extremt tacksam om du kunde hjälpa mig på traven..
    /Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. roligt att höra att bloggen uppskattas:) Dividendmonk har ett par riktigt bra guider kring utdelningsaktier:
      http://dividendmonk.com/dividend-stocks

      en början iaf!

      Radera
    2. och här är en liten guide till kassaflöde:
      http://www.defensiven.com/2011/12/snabbguide-till-fritt-kassaflode.html

      Radera
    3. Hej igen, ett stort tack. Jag har kollat igenom Monks guider. Utan tvekan så är det väldigt mycket att hålla reda på med alla nyckeltal till höger och vänster. Kolla även på din länk rörande kassaflöde, betydligt enklare än Monks guider som jag tror och antar är mer för "specialister". Förstå mig rätt, jag är och kommer aldrig att bli en "superinvestor". Vad jag vill kunna göra är i huvudsak ganska enkla analyser istället för inga analyser alls.
      Jag har två ytterligare frågor
      1) Vid en bolagsanalys kollar du på alla de delar som Monk hänvisar till i sina guider? Kan man reducera antalet nyckeltal/faktorer till ett fåtal 3-5 stycken och utifrån detta ändå kunna göra hyffsat bra köp? Isf vilka är absolut viktigast och säger mest om en aktie är köpvärd eller inte?
      2) Gällande artikeln runt kassaflöde, i slutet skriver du "För att kunna jämföra med aktiens pris delar vi det fria kassaflödet med antal aktier. FCF/share, 13685/ 1655= 8,27"

      Vad innebär detta talet? Detta är 1/25 av aktiens dåvarande pris (210kr), men är det bra eller dåligt? Vad är bra resp. dåligt värde?

      Tack på förhand, du gör ett kanonjobb och tack för din hjälp att lära mig själv lite mer om aktier och hur dessa värderas.

      Radera
    4. hej igen, här är några nyckeltal (kan skilja sig något från standarddefinitionen) och faktorer jag tycker är kritiska:

      * Räntetäckningsgrad= rörelseresultat/finansnetto
      Bra mått på belåning. Undvik bolag med låg räntetäckningsgrad (jag drar gränsen vid 4 för telekom och elbolag, minst 10 för mer cykliska branscher).

      * ROA* = resultat/totala tillgångar exklusive goodwill. Mått på lönsamhet. Desto högre ROA desto högre PE är ok och vice versa.

      * Fritt kassaflöde som någorlunda matchar redovisad vinst. Ganska krångligt nyckeltal att ta fram då man bör titta på många år. Men viktigt i mina ögon.
      Jag undviker bolag där det fria kassaflödet är långt under redovisad vinst eller där kassaflödet är svårt att förstå sig på (bygg, bank).

      * Lång utdelnings- och vinsthistorik

      * Jämför värdering med kvaliteten på bolaget. PE på tre års vinster, P/FCF.

      Radera
    5. jag använder fcf/share för att komplettera P/E med P/FCF. Om HM nu har ett fritt kassaflöde på 8.3kr per aktie och ett aktiepris på 200kr blir P/FCF 24.

      Kvalitativt använder jag fritt kassflöde för att se hur kapitalkrävande verksamheten är. Desto lägre capex% desto bättre. <25% är strålande.

      Jag gillar att resonera kring P/E och P/FCF utifrån Grahams formel
      (motiverat PE = 8.5+2g) och tänka i termer kring vilken tillväxt som behövs för att motivera värderingen.

      Radera
    6. filter jag (oftast) följer:
      * direktavkastning > 3%
      * PE3 < 15
      * PFCF < 20
      * ej bank, teknik, industri, bygg (cirkle of competence)
      * tio års utdelning, tio år utan förlust
      * stora bolag
      * moat dvs konkurrensfördelar (desto högre värdering desto högre krav och vice versa)

      Radera
  5. Visst hade väl Vivendi utdelning nyligen? Handlas exklusive utdelning 4e maj och utdelning den 9e maj?

    Hur som helst, har du fått din utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. stämmer bra, jag fick utdelning på 1€ per aktie den 9e maj.

      Radera
  6. ratos och kinnevik köper jag

    SvaraRadera
  7. Sålde halva mitt Tele2-innehav för att minska exponeringen till Telecombranchen. Puttade sen in lite nya likvider och ökade i JNJ samt initierade positioner i CVX och EXC.

    SvaraRadera
  8. Nasta inkop blir nog Ahold, kanns vettigt varderat, speciellt med tanke pa deras stabila verksamhet

    SvaraRadera
  9. Skanska, Kinnevik och Beijer Alma.

    SvaraRadera
  10. Hej!!
    Sitter och kollar på 2 olika bolag inom läkemedelsbranschen, Sanofi och Novartis
    http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/Ratios.jsp?tkr=sny
    http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/Ratios.jsp?tkr=NVS

    Vore tacksam om jag kunde få lite hjälp utifrån ovanstående länkar vilken investering som enligt din mening är bäst baserat på dagens siffror samt gällande kurs.

    Tack på förhand

    SvaraRadera
  11. Hej! Jag tycker det är svårt att säga något utifrån ett år. Spana gärna in morningstar.com där finns tioårshistorik.
    http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=NVS&region=USA&culture=en-US
    http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=SAN&region=FRA&culture=en-US

    Jag har lite svårt att nå avgörande på basis av nyckeltal:
    * Båda bolagen har lång vinst- och utdelningshistorik
    * Hos båda bolagen har redovisad vinst en motsvarighet i fritt kassaflöde
    * Båda bolagen har växt snabbare än inflation
    * Båda bolagen har god räntetäckningsgrad (treårssnitt Nov 16, San 13)

    Novartis har högre ROA och jag gillar att man till skillnad från Sanofi har en del verksamhet utanför pharma. Så mitt val är Novartis (eller ännu hellre J&J).

    SvaraRadera
  12. Den senaste tiden har jag börjat snegla på amerikanska bolag, nämligen Coca-Cola, McDonalds och Intel. Alla är s.k. dividend aristocrats som förhoppningsvis kan fås billigare senare i sommar när USA återigen ska försöka enas om skuldtaket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja Coca-Cola skulle jag gärna äga. Synd att aktien är så hemskt dyr bara. Vill se -20% innan köp.

      Intel är trevlig med grov marknadsställning inom datorer och fin lönsamhet. Expanderar dock utanför kärnan och har t.ex. nyligen förvärvat antivirusföretag.

      Radera
  13. Hejsan, handlar du via ISK eller vanlig depå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. hejsan, när jag bodde i Sverige handlade jag via vanlig depå. Egentligen skulle jag nog tjänat på ISK. Det som känns motigt är att skattekostnaden stiger med räntenivån.

      Nu när jag emigrerat till Norge är valet lätt. På norskt investeringssparkonto realiseras skatten först när pengar förs ut från depån. Dvs man kan skjuta upp skatten i decennier.

      Radera
  14. Hej
    Nyckeltalen som du nedan skriver är viktiga att titta på, var finner man dessa, eller vilka poster i resultaträkningen använder du?

    direktavkastning > 3%
    * PE3 < 15
    * PFCF < 20

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      * Direktavkastning är ofta lättillgängligt, t.ex. via
      http://borsdata.se/bolag/hennes-mauritz/aktiekurs för svenska aktier
      http://quote.morningstar.com/stock/s.aspx?t=KO för amerikanska aktier

      * "PE3" står för Pris/tre års vinstsnitt. Här får vi räkna lite granna men vinst per aktie finns för tio år tillbaka på hemsidorna jag nämnde.

      *PFCF är knepigast att finna. Jag brukar titta på tio års kassaflödesrapporter. I detta inlägg skriver jag om fritt kassaflöde:
      http://www.defensiven.com/2011/12/snabbguide-till-fritt-kassaflode.html

      Radera