Capex% = Investeringar / Kassaflöde från rörelsen
Visar hur mycket av intjäningen som återinvesteras. Jag inkluderar både materiella och immateriella investeringar men exkluderar däremot finansiella investeringar och investeringar av förvärvstyp. För kassaflödet från rörelsen tar jag med förändringar i rörelsekapital.
ROA= Resultat / Totala tillgångar
Visar vilken avkastning varje krona på balansräkningen ger. Jag använder resultat efter skatt som resultatmått och reducerar totala tillgångar med goodwill.
ROA vs CAPEX%
Det optimala hade varit att hitta ett företag med hög ROA som kan återinvestera hela vinsten till denna avkastning. I verkligheten har jag observerat att sådana företag inte växer på träd (kanske i IT-branschen?). Det brukar tvärtom vara så att företag med hög ROA har svårt att återinvestera större summor på ett vettigt sätt. Företag med lägre ROA verkar i regel i kapitalintensiva branscher där det finns gott om möjligheter att upprepa investeringar (dock med baksidan att mycket av dessa investeringar egentligen är underhåll för att bibehålla nuvarande skick).
Nåväl, vi ser att måtten för "mina" företag pekar åt olika håll- desto högre ROA desto lägre Capex%.
Klicka för förstoring. |
Tänk vad trevligt det vore om företagens tillgångar höll i evighet. Om företagen tvärt slutade investera (möjligen en något kortsiktig strategi) och delade ut hela det löpande kassaflödet skulle direktavkastningen för mina aktier bli som i tabellen nedan.
Vi ser att H&M med fleras värderingar bygger på framtidstro, inte vad man tjänar idag. Exelon och Vivendi ser förstås väldigt intressanta ut men den obehagliga sanningen är att de måste återinvestera en stor del av vinsten bara för att bibehålla dagens kassaflöde. Detta kan jämföras med Philip Morris som bara återinvesterar 10% av det löpande kassaflödet men ändå växer i god takt. Då Capex% (enligt min definition) innehåller både underhålls- och tillväxtinvesteringar är kanske ROA ett bättre mått.
Vilken tillväxt diskonterar värderingen?
Trogna läsare känner säkert igen Grahams tumregel:
Motiverat PE = 8,5 + 2*gDär g är real årlig tillväxttakt det kommande decenniet. Tabellen nedan visar inprisat g (där "E" är snitt mellan vinst och fcf). För flera av företagen räcker det alltså att växa i takt med inflation (dvs inte alls).
Vilken lönsamhet på investeringarna diskonterar värderingen?
Vad prisar marknaden in för avkastning på capex? Jag gör antagandet att företagens capex förblir på samma nivå. Exelon återinvesterar mer än 60% av sitt löpande kassaflöde men Mr Market tror på 1% tillväxt. Mr Market tror att det mesta av Exelons Capex kommer vara av typen underhållsinvesteringar (det svarta hålet) för att behålla dagens vinst.
g= (Capex*R) / FCF ---> R= (g*FCF)/Capex |
fem års ROA |
Väldigt intressant inlägg!
SvaraRaderaFörstår dock inte en sak: HM delar ju ut typ 80% av sitt kassaflöde, hur kan capex vara så högt i den första grafen? Har de verkligen ökat sin belåning så mkt de senaste 10 åren eller är det något jag har missat? Tack!
Tackar! Grafen har 1-Capex%, så för H&M som brukar återinvestera runt 20% blir 1-Capex=80%.
RaderaJag ska se om jag inte kan ändra så att grafen blir mer pedagogisk.
Nu har jag uppdaterat den första grafen så att den är mer logisk. (jag hade ett syfte från början med att ha 1-capex men det användningsområdet försvann under resans gång:))
RaderaTjenare! Bra att du påminner mig, ser att jag glömt att nämna att jag exkluderar finansiella investeringar:)
SvaraRaderajag håller förresten på med ett nytt inlägg där det kommer framgå att ROA för Exxon, JJ och Telia är överdrivet sett till effekten av investeringar (överensstämmer för övriga).
SvaraRaderaJag måste bekänna att jag föredrar att titta på old-school earnings. Detta bespottade mått är rätt bra över tid, även om årsvärden är oberäknerliga. Kassaflödesanalys idag innehåller nästan lika mycket falluckor som resultaträkningen. (Självklart gäller detta inte investmentbolag och fastighetsbolag där resultaträkningen är broken by law)
SvaraRaderavi gillar dig ändå din gamla stofil:p Nej men ofta är det enkla det rätta.
RaderaTack igen! Då förstår jag.
RaderaHej!
SvaraRaderaJag sitter och pillar ner siffror på Avanza för att se på vilken nivå jag ska fylla på nu efter utdelningen. Men jag är förbluffad, jag får det till att aktien handlas till P/FCF3= 2. Antingen har jag gjort fel, eller så går det inte att göra så med banker? Har du någon bra förklaring?
Hej! Jag tycker banker är svåra att bedöma fritt kassaflöde för.
Radera4020 har skrivit om Avanza ganska nyligen:
http://40procent20ar.blogspot.com/2012/02/avanzas-styrka-och-kraftfulla.html