Allmänt om bolag
Axfood driver matvarukedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra. Axfood är även grossist för fristående närbutiker, kiosker, restauranger och bensinstationer.
Störste ägare är familjen Ax:son Johnson med 50,1% av rösterna. Trevligt med en tungt involverad majoritetsägare med finansiella muskler. Borgar för långsiktighet och handlingskraft i svåra tider.
Jag tar mig friheten att citera aktiefokus som skrivit en mycket bra (och mer utförlig)
analys av Axfood:
"Axfood verkar bara i Sverige. Den svenska dagligvarumarknaden domineras
av Ica, som har nästan hälften av marknaden. Axfood är näst störst med
ca 20 % av marknaden tätt följda av Coop med något mindre marknadsandel.
Nästa konkurrent i ordningen (ca 5 % av marknaden) är Bergendahls med
butiker som City Gross, AGs, Eko och Matöppet. Slutligen finns
lågprisaktörerna Lidl och Netto med 3 % respektive 2 % av markanden.
Övriga butiker står för de resterande 5 % av marknaden."
Operationella segment
Andel av extern försäljning 2011 och årlig förändring sedan 2007 inom parentes
Willys 54% (+5% årligen)
Sveriges största lågpriskedja.
Grossist- och partihandel 30% (+7%)
Exempel på kunder är Statoil och Pressbyrån.
Hemköp 14% (-4%)
"Traditionell livs".
Övrigt 2%
Vinsterna då?
Andel av rörelseresultat 2010+2011:
Willys 63%
Grossist- och partihandel 25%
Hemköp 6%
Övrigt 7%
Det som sticker ut lönsamhetsmässigt är Hemköp som har låg rörelsemarginal. Hemköp har haft problem i många år och Axfood har omvandlat en del butiker Hemköpbutiker till Willys.
Geografisk spridning
Nöjer sig med Sverige vilket jag tror är klokt. Livsmedelsbranschen verkar vara en ovanligt svår bransch att expandera geografiskt i. Här i Sverige finns väldigt få utländska kedjor, ICA har stora problem i Norge och Walmart fick dra tillbaka sin europeiska satsning.
Historik
Volatil utdelningshistorik men relativt stabila och stigande vinster.
Tillväxt (bedömning utifrån historik)
Vinst per aktie har ökat ca 2% årligen sedan 2005 medan försäljningen ökat 4% årligen. Löpande kassaflöde har ökat knappt 3% årligen sedan 2002.
Värdering (pris 239kr)
Direktavkastning: 5,0%
Utdelningsandel: 70%
Utdelningsandel FCF: 80%
P/E (3år): 15
P/FCF* 17
*tre års löpande kassaflöde, capex% sedan 2002.
Finansiell ställning
Soliditet (ex goodwill): 24%
Räntetäckningsgrad: ca 30
Starka finanser.
Lönsamhet
Fem års ROA (ex goodwill): 13%. Oförändrad nivå sedan 2004. Fin ROA som tyder på god lönsamhet med små kapitalbehov. Men Axfood har å andra sidan återinvesterat 49% av det löpande kassaflödet sedan 2002. Det är en ganska hög andel, i linje med Telia. Att tillväxten varit såpass låg dessa stora investeringar till trots är ett svaghetstecken.
Bedömning
Förr i världen delade jag post i den lilla orten Björklinge utanför Uppsala. Orten har en enda livsmedelsbutik: Hemköp. Små kapitalbehov och monopol (närmaste konkurrent två mil bort) är förstås drömmen för en aktieägare. En annan pärla jag gärna skulle lägga vantarna på är ICA Folkes Livs som ligger i ett studentkvarter i Uppsala. Trots orimligt höga priser fortsätter närboende flockas till butiken, av bekvämlighet. Stadsnära butiker har på detta sätt ofta lokalt "monopol" över de närmaste kvarteren.
Defensivare bolag får man leta efter och det kan kanske förvåna att Axfood inte ingår i min portfölj. Jag gillar företaget. Stabil verksamhet, vallgrav, starka finanser och familjeägt. Orosmoln finns förvisso också. Här i Uppsala har butikskedjan Citygross
etablerat sig och roffat åt sig kunder från existerande butiker. Aktien är vidare ganska dyr med tanke på den låga tillväxten. Men 5-6% i direktavkastning som antagligen kommer växa i takt med inflationen tycker jag är intressant med tanke på den låga risken. Samtidigt ger nuvarande portfölj högre FCF-yield och, skulle jag tro, högre tillväxt.
----
Länkar:
Aktiefokus: Axfood