fredag 23 september 2011

Inköp Exxon, HM och PM

Löning idag vilket innebär nya friska slantar. Smet under dagens arbete iväg och köpte aktier i Exxon, H&M och PM. Aktieinvests andelsorder är trevlig för mindre inköp, särskilt om man vill köpa flera aktieslag. Trots att jag bara hade ett par tusen till hands blev courtaget inte alltför högt (lite drygt 1% denna gång). Jag är förvisso medlem i unga aktiesparare och denna grupp får fina avgiftsrabatter.

Frågar man inget får man ingenting veta
(bildkälla)
Vaffö då då?
Jag tycker många av innehaven är prisvärda i nuläget. Fyra aktier går bort då jag av taktiska skäl vill begränsa dessa innehav (till maximalt 10%ish av portföljen). Det gäller Exelon, Novartis, Telia samt Total:
* Exelon vill förvärva ett annat elbolag vilket jag inte är så nöjd med då kärnkraftens andel av elproduktionen i sånt fall minskar.
* Novartis: Receptbelagda mediciner svarar för 80% av vinsten och där krävs ständiga innovationer, ej framtidssäkert.
* Telia: konkurrensen är stenhård i äldre tekniker som fast telefoni och med tiden finns det risk att lönsamheten går ner även i t.ex. mobildata. Tidigare gjort en svårbegriplig etablering i Spanien. Kanske inte optimal ägarstruktur med svenska och finska staten.
* Totals oljeproduktion minskar så sakteliga. Ett annat orosmoln jag ser är att Total satsar på vindkraft. Oljebolag har tillräckligt spretig verksamhet redan som det är.

Det blev alltså ExxonMobil, H&M och PhilipMorris denna gång.
* Jag gillar Exxons storlek, tror att stordriftsfördelar är viktiga i energibranschen. Med Grahams tumregel (motiverat PE= 8,5 + 2*årlig tillväxt) behöver Exxon växa 1,5% årligen de närmaste decenniet. Goda odds för detta. Exxon har flera år i rad ökat sina reserver. Oljepriset kan inte gärna göra annat än stiga.
* H&M brukar dela ut nästan hela vinsten men har ändå lyckats växa tvåsiffrigt. Sedan 2004 har EPS växt ca 12% årligen och direktavkastningen är 5%. H&M behöver enligt Grahams tumregel växa knappt 6% årligen nästa decennium för att motivera värderingen. Sedan 1974 har H&M ökat antalet butiker med 8,7% årligen. Jag tycker inte att börsen tar någon höjd alls för H&Ms stora nettokassa (ca 15kr per aktie?) samt dess fina ägare och ledning.
* PMI kan också dela ut nästan hela vinsten men ändå växa fint. Tobaksbolag har i decennier kunnat öka vinsterna trots färre rökare. Anledningen är prishöjningar. PMI slipper lågpriskonkurrens (det ser styckskatter till) och nya konkurrenter (det ser marknadsföringsförbud till). Jag tror att PMI kan öka sin cigarettvolym några år framåt tack vare ökad konsumtion i tillväxtmarknader såsom Asien. Därefter tror jag PMI blir mer av en högutdelare som växer helt OK. 15 gånger fritt kassaflöde tycker jag inte är dyrt för ett företag med urstark lönsamhet och svag konkurrens. Den bästa aktien det senaste halvseklet var förresten tobaksbolaget Altria.

Dagens värderingar
Då ska vi se hur portföljen som helhet ser ut.
* Direktavkastningen är goda 4,4% medan PE på snittvinst 2008-2010 är 13. Pris sett till fritt kassaflöde är 15.
* Vi ser vidare att företag som Exelon, Exxon, Lundbergs, Telia och Total inte behöver växa. Om de behåller vinsterna på samma nivå som 2004-2010 blir earnings yield 8% eller mer.
* Aktieåterköp kan faktiskt bli en ganska viktig kugge. Sedan 2005 har antalet aktier minskat med i genomsnitt 1,5% årligen.
* Med dagens värderingar kan företagen "slösa bort" alla investeringar på att behålla dagens vinstnivå. I sånt fall blir avkastningen godkända 7% (1 genom P/FCF).

3 kommentarer:

  1. Tack för en grym blogg...

    En fråga;

    Har du någon uppfattning varför de amerikanska giganterna delar ut en lägre andel av vinsten än exempelvinst svenska och europeiska företag?

    SvaraRadera
  2. Tackar! I Sverige är det ganska ovanligt med aktieåterköp men i staterna är det populärt. Istället för att dela ut "cash" så köpes det aktier som sedan inaktiveras (därmed höjs vinst och utdelning per aktie).

    SvaraRadera
  3. Hej Defensiven!

    Jag tycker dina 3 val är utmärkta! Dollarn har ju stigit en del men samtliga bolag är fantastiska. Exxon tilltalar mig extra mycket. De har en låg utdelningsandel och återköper mycket aktier.

    Avseende utdelningsandelen som MO frågar om så finns det en kultur i USA om att dela ut lite mindre av vinsten årligen men att årligen höja utdelningen. Om man ska klara av detta varje år kan man inte dela ut allt när det går bra. Jag gillar detta och önskar att fler svenska bolag kunde ha en något lägre utdelningsandel men istället stigande utdelning.

    MVH
    ägamintid

    SvaraRadera