onsdag 21 september 2011

Säkra hamnar med högre avkastning än riskfri ränta

Jag tycker att Mr Market är för het på gröten när det gäller räntepapper och för svårflörtad när det gäller rejäla kvalitetsbolag. 

För några veckor sedan nedgraderades som bekant amerikanska statens kreditbetyg. Trots detta flödar nytt kapital in i räntesparande. Med högre efterfrågan stiger priset. Eftersom utdelningen är konstant (fastställd i räntepapprets utformning) blir yielden lägre. Den tioåriga amerikanska statsräntan ger bara 1,9% årligen. Så låg har räntan inte varit på mer än 60 år. Jag tycker inte att en sådan avkastning är något att hurra för då inflation och skatter antagligen äter upp hela avkastningen. Man får heller inte glömma att långa räntor går ner rejält i pris om räntenivån i samhället går upp (vilket bör hända förr eller senare).

Då är det tur att det finns gott om stabila företag som ger högre direktavkastning. S&P bedömer att räntepapper från Automatic Data processing, ExxonMobil, J&J samt Microsoft är säkrare än dito utgivna av amerikanska staten. Om risken för betalningsinställelse är minimal bör även utdelningen vara säker. Nedan listas direktavkastning för denna liga.
* Automatic Data Processing       2,8%
* Exxon Mobil                             2,5%
* Johnson & Johnson                   3,6%
* Microsoft                                  2,4%

Vän av ordning kanske invänder att utdelningar kan sänkas. Det är ju helt korrekt men man får inte glömma att många företagsvinster (och utdelningar) är betydligt mer motståndskraftiga mot inflation än långa räntor. Med undantag av "uppstickaren" Microsoft har nämnda kvartett decennier av oavbrutna utdelningshöjningar bakom sig. Verksamheterna har tickat på trots mörka och oroande omvärldsfaktorer såsom kallt krig, två djupa oljekriser och flertalet lågkonjunkturer. De har låg belåning och täcker räntekostnader med lätthet. Intjäningen är stabil och stigande.

Fler alternativ
Här är en komplett lista över Morningstars kreditbetyg. Tre företag (Exxon, J&J och Microsoft) får högsta kreditbetyg AAA.
"these wide-moat companies have impeccable balance sheets and the ability to generate copious amounts of cash."
För att få fram några säkra hamnar som ger mer än räntor har jag utgått från följande kriterier:
* Morningstar kreditbetyg AA- eller bättre.
* Morningstar Wide Moat
(dvs bred vallgrav mot konkurrens, något som företaget gör bättre än konkurrenter).
* Direktavkastning > 2%
* Ej företag i teknik- eller finanssektorn.
* Morningstar Fair Value Uncertainty = low 
(om företagsvärderingen är osäker är antagligen själva verksamheten också det)

Urvalet gav 11 aktier. Jag får erkänna att urvalet gjordes för några veckor sedan (när AAA-nedvärderingen var på tapeten) och jag har inte geist nog att göra om den. Direktavkastningen i tabellen är däremot uppdaterad.
Källa Morningstar.com
Spontant ser jag många högkvalitativa företag i listan. Tre av de elva aktierna ingår för tillfället i min portfölj (Exxon, J&J, P&G ).  Jag ser Colgate och Coca-Cola som de hetaste portföljkandidaterna, förutsatt att värderingarna går ner. Genomsnittlig direktavkastning för listan ovan blir 3,0%. Jag tror att listan har utmärka möjligheter att slå räntesparande på 10 års sikt.

8 kommentarer:

  1. Intressant läsning, P&G och Coca-Cola ligger på min bevakningslista (önskelista?) även om Coca-Cola säkert kommer dröja ett par år innan värderingen av Enterprises blir rätt. Just nu är ju P/E dopat vilket nog lurar många gissar jag.

    SvaraRadera
  2. Även om man gärna slår räntesparande så är det kanske inte någon benchmark man vill mäta sig mot (även om det inte var det du menade), det är inte någon jättebedrift.

    SvaraRadera
  3. Varför väljer du att satsa på Amerikanska företag med global närvaro?

    Även om svenska bolagen inte värderas av Morningstar så kan jag inte se den värderingen som tillräckligt värdefull för att motivera en halverad direktavkastning jämfört med svenska bolag.

    Förutom H&M så tycker jag att Beijer Alma (6 % direktavkastning), Avanza (5,74%), SHB (5,45) och TeliaSonera (6,38%) borde vara pålitliga svenska investeringar som även i den värsta finanskrisen kan leva på sitt eget kassaflöde.

    SvaraRadera
  4. kalle: jo det är ju sant:) Ändå är det många som flyr aktier och köper räntor.

    Järnvargen: Jag har gott om H&M och Telia i portföljen:) SHB finns också med indirekt via Lundbergs. Men kärnan i inlägget var att jämföra "riskfri" ränta med företag stabila som urberget. Då var det smidigt att använda Morningstars "kvalitetsstämpel" som urval.

    SvaraRadera
  5. Det förklarar valet av inriktning.

    Men nu när jag har tänkte lite mer och tittat på din portfölj så inser jag att du kanske kan svara på en fråga jag funderar över länge.

    Högutdelande Amerikanska företag brukar prissättas så att direktavkastningen blir 2,5-3,5 % även om aktiepriset har varit hyffsat stationärt sedan 2006.

    Högutdelande svenska bolag verkar däremot prissättas så att en hög direktavkastning blir 4,5-6 %. Jag har inte satt mig in i djupet på särskilt många Amerikanska bolags historiska nyckeltal men rent generellt tycker jag att de verkar ha rejäla premiumvärderingar både med avseende på tillväxt och avkastning jämfört med svenska företag.

    Baserat på min egen kompetens jämfört med resten av investeringsvärlden så misstänker jag att det är någonting logiskt jag missat. Men vad?

    SvaraRadera
  6. Ja jag skulle nog tro att svenska (och europeiska) aktier i genomsnitt har högre utdelningsandel och därav högre direktavkastning. Amerikanska bolag kompenserar med större aktieåterköp.

    Jag tycker att värderingarna brukar vara ganska jämförbara baserade på vinster och kassaflöde.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker mig dock se en del omotiverade skillnader. Amerikanska telekombolag värderas högre än Telia trots lägre tillväxt och svagare finanser. Fortum värderas 50% högre än amerikanska elbolag.

    SvaraRadera
  8. Tack!

    Tack, aktieåterköp var just en sådan sak som jag funderade på.

    Kan även meddela att Exelon är ett företag som jag är sugen på efter att ha gått igenom dina analyser.

    SvaraRadera