tisdag 12 april 2011

Dividend champions

Dividend champions är företag som höjt sin utdelning 25 år i rad. Det är företag som presterat decennium efter decennium. Konjunkturcykel efter konjunkturcykel. En sådan bedrift blir möjlig genom att ha en affärsidé som håller och bestående konkurrensfördelar.

(Precis som den vakna läsaren Sune har påpekat finns det två listor för bolag som höjt utdelningen i minst 25 år. Jag blandade tidigare begreppen vilt. Dividend Aristocrats är den kändaste och denna lista plockar företag från S&P 500 Dividend Champions inkluderar alla publika aktier i USA. Listorna använder även olika kriterier för utdelningshistorik och även här är Dividend Champions mer inkluderande. Två exempel är ColgatePalmolive och Altria som inte räknas som Dividend aristocrats men däremot som Dividend Champions. I Altrias fall beror detta på att dess internationella verksamhet avskilts men investerare har fortfarande fått stigande utdelningar. För CL beror det på en extrautdelning. )

En utmärkt källa för att få fram en lista över amerikanska dividend champions är The DriP Investing Resource Center (länk). Det är deras excelark jag använt för att få fram nedanstående lista. I nuläget finns det 100 dividend champions så jag använder några urvalskriterier för att få ned antalet.

* Minst 25 år av kontinuerligt stigande utdelningar 
* Direktavkastning > 2%
En lägre yield tyder på en låg utdelningsandel vilket gör att prestationen inte blir så imponerande. Alternativt är värderingen hög.
* Market cap > 5000m USD
Vill inte ha allt för små bolag då riskerna är större.
* Yield + 10y growth > 8%
Med en högre yield accepterar jag lägre historisk tillväxt och tvärtom.

30 bolag stämmer in på dessa kriterier:
Några dividend aristocrats (datakälla)




























Vissa branscher, såsom försäkringsbolag, läkemedelsbolag och konsumentgiganter är överrepresenterade medan banker, råvarubolag och industriella bolag nästan saknas helt. I den här listan tycker jag det finns flera kvalitetsaktier som är värda att titta närmare på..


Några favoriter
Två favoriter är naturligtvis Coca-Cola och J&J som ingår i min portfölj. Några andra favoriter (beskrivningarna är från morningstar.com):
 

Becton Dickinson & co
Becton, Dickinson is the world's largest manufacturer and distributor of medical surgical products, such as needles, syringes, and sharps-disposal units.

Urstarka finanser. Mindre patentrisk än läkemedelskollegorna.

Colgate- Palmolive
Colgate-Palmolive has long been one of the most focused consumer products companies on the planet, dominating the oral care category with a worldwide toothpaste market share of almost 45%. 

Stor andel av försäljning i tillväxtmarknader. Mer än tre fjärdedelar av försäljningen utanför US.

ExxonMobil
Exxon is an integrated oil and gas company that explores for, produces, and refines oil around the world.

Urstarka finanser. Bäst lönsamhet av oljegiganterna (både sett till marginaler och ROA).


Procter & Gamble 
Since its founding in 1837, Procter & Gamble has become the world's largest consumer product manufacturer, with a lineup of famous brands.

Är precis som Colgate rätt högt värderad sett till PE. Men det är befogat.


Deep value
Om man är mer fundamentalt värdeorienterad är det två av dessa 30 företag som uppfyller Grahams kriterier. Båda är försäkringsbolag. 
* PE<15
* PB (exklusive soliditet) <1,5
* årlig tillväxt under 10 år > 3%


Chubb
global, multiline insurer focused in property and casualty.

Stora aktieåterköp som tack vare den låga värderingen ger bra effekt. Defensiv "float" med mycket räntor.

Cincinnatti
Cincinnati Financial primarily sells commercial property-casualty insurance with a smaller personal lines exposure.

Har tidigare haft aktier i detta bolag. Kvalitativt tveksam. Bland annat överviktade ledningen finansiella aktier innan finanskrisen.

Gillar värderingarna på dessa försäkringsbolag men det är en bransch med oerhörd konkurrens. Vikande försäljning. Men värderingarna prisar in detta bra.



Dividendmonk har analyserat många av aktierna i listan.

11 kommentarer:

  1. Ett bolag som (troligen) snart joinar denna förening är Chevron med 23 år av stigande utdelningar.

    SvaraRadera
  2. Tack för inlägget. Gillar såna här inlägg med handfasta tips och dessutom länkar till bra datamaterial.

    Sysco ser intressant ut. Relativt hög utdelning och bra tillväxt, samt en relativt låg payout-ratio. Balansräkningen ser också stadig ut. http://markets.ft.com/tearsheets/financials.asp?type=bs&s=SYY:NYQ

    SvaraRadera
  3. Är inte Coca-Cola på tok för lågt värderat? Normal Coca-Cola värdering är runt P/E 20, P/E 13 låter som ett kap, har den rasat nyligen eller vad har hänt?

    SvaraRadera
  4. Mattias:
    kul att inlägget uppskattas! Har inte så bra koll på Sysco men nyckeltalen ser bra ut. Jag tycket btw att morningstar är bättre än ft för nyckeltal.
    http://quote.morningstar.com/stock/s.aspx?t=SYY&region=USA&culture=en-us

    Anonym:
    Det var vaket! PE för Coca-Cola blir missvisande i stock-screeners eftersom vinsten 2010 speedats av engångseffekter från uppköpet av CCE. Utan denna engångseffekt är PE över 20.

    SvaraRadera
  5. Slängde in två värdecase också

    SvaraRadera
  6. Tackar för en bra lista. Både Wal-Mart och Chubb ser ju intressanta ut. Jag har också kikat lite på Coca-Cola, men har inte riktigt begripit köpet av CCE.

    SvaraRadera
  7. Undrar om ngn. har samma info om svenska bolag.Vore intressant att ta del av.

    SvaraRadera
  8. lupp:
    Jag är också tveksam till köpet av CCE. Tror att KO:s styrka ligger i varumärkesbyggande och produktutvecklande, inte tillverkning/distribution. Dessutom försämrades finanserna rejält.

    Anonym:
    Jag har letat efter europeiska varianter men har inte hittat motsvarande data. Däremot har jag hittat en lista över europeiska bolag (börsvärde>3000m usd)som ökat utdelningen 10 år i rad. Svenska bolag är Astra, H&M och Swedish match.
    www.incomefromdividends.com/397/european-dividend-aristocrats-2010

    SvaraRadera
  9. lupp forts:
    Även Pepsi har gjort stora förvärv av buteljerare så det verkar poppis. KO:s bredd och styrka i varumärken imponerar på mig.

    SvaraRadera
  10. Hejsan, trevlig sida.

    Du har blandat ihop lite här. Dividend Aristocrats (DA) är en lista som Standard & Poor ger ut varje år innehållande företag ur S&P500 som minst de senaste 25 åren höjt utdelningen varje år.

    DRiP - som Du länkar till - ger ut en lista med samtliga företag (alltså inte S&P 500) som gjort samma sak. Här kallas listan Dividend Champions (DC). DRiP har sedan även listor som de kallar Dividend Contenders (10 - 25 år) och Challengers (5 - 10 år).

    Vidare finns det lite olika synsätt på hur man räknar fram om ett företag verkligen har höjt utdelningen från ett år till annat vilket kan innebära att ett företag kan finnas på DA men inte på DC. Det kan handla om extrautdelningar som en lista räknar som utdelning och som den andra listan undantar som reguljär utdelning just för att den är en EXTRA utdelning. Det kan även handla om att ett företag höjt utdelningen kvartal 1 år 1 och sedan först höjt utdelningen kvartal 4 år 2. Den ena listan anser då att höjningen är gjord medan den andra listan anser att då det gått 6 kvartal utan höjning så ska företaget bort från lista.

    SvaraRadera
  11. Hej Sune tack för info, ska korrigera!

    SvaraRadera