Mitt bloggtempo speglar denna aktivitet rätt väl: 37 inlägg i oktober och 17 i november. Jag har knappt följt börsen alls på några veckor. En fördel med min strategi är att jag med gott samvete kan ignorera börsen i någon månad. Jag känner mig trygg med mina innehav. Det viktiga är hur det går för "mina" företag och där sker det sällan något avgörande på bara någon månad.
Jag kopierar dividendmonks koncept och tipsar här om några sköna länkar:
Finanstankar: "Hur mycket kan H&M växa?"
Spana gärna in kommentar-fältet, en viss defensiven har skrivit där.
Nämnda bloggare håller även på med en serie läsvärda inlägg om företagsvärdering:
Del 1) EPS & PE
Del 2) Utdelningar
Del 3) Balansräkningen - Tillgångar, Eget Kapital, PB & ROE
Del 4) Skulder och Enterprise value
Del 5) Kassaflöden: FCF & DCF
Finanstankar planerar även ett sjätte avslutande inlägg i serien.
Vardeinvesteraren: "Om confirmation bias"
Även här har defensiven skrivit en utmärkt kommentar, det måste vara en duktig grabb det där!
Jag tycker ju att det mesta som dividendmonk skriver håller riktigt bra kvalitet. Här är tre av de senare inläggen:
* 5 Dividend Stocks that have gone NOWHERE for a Decade (and why you should care)
* Dividends VS. Share Repurchases
* 5 Dividend Stocks On Sale
Här är ett inlägg av Stockman om Cloetta. Bolaget är egentligen ointressant för mig eftersom det är så litet men stockman skriver bra!
Go och gla?
Bloggaren konsylten har skrivit om att det är bra när bloggare erkänner sina misstag inom investeringar samt lärdomar de dragit. En viss defensiven kryper till korset och erkänner sin tokigaste affär.
Dålig investering?
Ja det var några stycken blogginlägg. Affärstidningen e24 har skrivit en del intressanta artiklar de senaste veckorna:
"H&M förvärvar resten av Cheap Monday"
Jag kan ingenting om mode men vad jag förstår har Cheap Monday lite mer ungdomsbetonade och fräcka kläder jämfört med mer standardiserade H&M.
"Sedan förvärvet 2008 har Fabric Skandinavien expanderat från 20 butiker till 66 butiker. Numera finns Weekday- och Monki-butiker i sju länder."Jag tycker nog ändå att H&M hellre ska fokusera på det företaget gör bäst. De har ju ett beprövad butikskoncept som fungerar. Förvärvet är dock en minimal del av H&Ms verksamhet.
"H&Ms samarbeten 2004-2010"
Handlar om H&Ms samarbeten med världens bästa designers. Tror det är ett riktigt smart koncept.
"Telia Sonera räds inte risken i de forna Sovjetstaterna"
"Kazakstan är den största verksamheten i Eurasien [...] Operatören Kcell, där Telia Sonera är majoritetsägare, är enligt Tero Kivisaari överlägsen etta på marknaden.[...] Det senaste landet i Eurasien som företaget gick in i är det bergiga Nepal.Tillväxten i Nepal är den största i Eurasien, omsättningen ökade med 75 procent i det senaste kvartalet om än från låga nivåer. Sedan Telia Soneras intåg i september 2008 har antalet abonnenter växt från 1,7 miljoner till 3,4 miljoner. Som i många andra länder i regionen så dominerar kontantkorten fullständigt.I Nepal handlar det om 99 procent av abonnenterna och i flera andra länder i Eurasien ligger siffran också på över 90 procent.
[...] Telia Soneras mål framöver är att öka ägarandelen i sina olika operatörer i Eurasien snarare än att gå in i nya länder.
– Det är en "no-brainer" då vet vi precis vad vi betalar för. Vår ambition är att äga mellan 80-95 procent av bolagen, säger Lars Nyberg. Teoretiskt finns det fler marknader i Eurasien men vi vill inte expandera på bekostnad av länderna vi redan finns i."
Då var julläsningen klar... ;)
SvaraRaderahehe ja nu har ni lite att bita i:)
SvaraRaderaI appreciate the links.
SvaraRaderaAnd i appreciate the reading:)
SvaraRaderabtw, Google translator seems to work fine for the blogs i mentioned but doesnt seem to work for the links to e24 (newssite). No idea why that is..