söndag 3 oktober 2010

Tiden är din vän

Ränta på ränta och betydelsen av återinvesterade utdelningar
Bloggaren 4020 har gjort en väldigt användbar excel-mall där man kan se hur mycket en utdelningsportfölj kan ge över tiden. Det ger välbehövlig motivation för att lägga undan pengar varje månad och visar kraften av ränta på ränta.


Nedan kommer två exempel som gjorts i 4020s mall. Exemplen är identiska förutom att investeraren i det första exemplet konsumerar alla utdelningar  medan denne i exempel nr 2 återinvesterar utdelningarna. De värden jag använt:
Startkapital            50 000kr
Direktavkastning    3%
Årlig utd. tillväxt     6% (exklusive inflation)
Utdelningsskatt       30%
Månadsspar          2000kr per månad i 20 år. Därefter 0kr per månad.

Utdelningarna konsumeras
















Under det första året får vi 1554kr i utdelningar. År 30 får vi nästan 39 000kr i utdelningar. Under årens lopp har vi plockat ut över en halv miljon (med nya inflöden på gång i framtiden). I jämförelse har vi undvarat 290tkr från lönen. Fördelarna med tiden som går blir tydligare om vi återinvesterar utdelningarna:

Återinvesterade utdelningar



















År 30 kan vi plocka ut 66 000kr efter skatt, i jämförelse med förra exemplets 39tkr. Vi har visserligen inte kunnat konsumera utdelningarna tidigare år men här på ålderns höst kommer belöningen. Portföljen har inkasserat totalt 715 521kr i utdelningar. Detta med ett blygsamt startkapital på 50 000kr och beskedligt månadssparande med 2000kr per månad (dock under en lång tidsperiod).

Detta visar kraften av återinvesterade utdelningar och den effekt ränta på ränta har då vi sparar under lång tid. Förutom den värdestegring som kommer från utdelningar har antagligen aktierna haft en sjuhelsikes värdeutveckling, men det är en annan historia..

2 kommentarer:

  1. Tjenare:) Jomenvisst, jag tror många tänker "2% avgift är småpotatis, fonden har ju gått upp 10% senaste månaden". På lång sikt är det en liten minoritet förvaltare som slår index med mer än 2 procentenheter per år. Jag kan tänka mig två generella anledningar förutom avgifterna.
    * "Window dressing" , köpa "rätt" aktier inför att fondrapporten ska in. Ofta aktier som stigit kraftigt under året. Allt för att ge ett gott intryck till potentiella sparare.
    * Krav/regler på överdriven diversifiering. Medan Buffett genom åren ofta har haft betydligt mer än hälften av portföljen i sina 10 favoritaktier tvingas många förvaltare begränsa sig till någon enstaka procent i sina favoritaktier.

    SvaraRadera
  2. Nu hänger jag inte riktigt med.. Window-dressing kan bara vara dåligt ur min synvinkel.

    Köpa kursraketer och sälja aktier som backat bara för att det ska se bra ut. Ingen rationalitet bakom.

    SvaraRadera