måndag 4 oktober 2010

Spararna köper kursraketer

Privata affärer skriver att de populäraste fonderna under september är de fonder som gått bäst det senaste kvartalet. Gärna smala fonder med färska uppgångar i ryggen. På Avanza kan man se vilka fonder som var populärast senaste veckan. Topp 3 är:

1) Länsförsäkringar fastighetsfond
2) Lannebo småbolag
3)Fidelity Funds - Thailand fund

Skrämmande. Lannebos fond är helt OK men övriga två passar knappast för småsparare. Vansinne för småsparare att placera i en Thailandsfond. Hur många har koll på thailänska ekonomin, värderingen av thailändska bolag eller den thailändska valutan? Jag tror heller knappast att den genomsnittliga småspararen har gjort en djuplodande analys för att komma fram till att fastighetsbranschen är just den bransch som har störst potential. Man får hoppas att fastighetsfonden står för en liten andel av spararnas portföljer med tanke på riskspridning.

Tittar man på samtliga 1104 fonder på Avanza är  Länsförsäkringar fastighetsfond den fond som gått starkast på tre månaders sikt, +28%. Fonden följs av ovanstående thailandsfond på 20%. Lannebo är "bara" på 16e plats av 1104.

Att på det här sättet jaga högavkastande fonder är en säker väg till stora förluster.Om något så ska man undvika att gå in i tillgångar som ökat så kraftigt i pris på kort tid. Stor risk för bubbla.

Det är sånt här som gör att man ifrågasätter effektiva marknadshypotesen. Känns inte som att investerarkollektivet är heeeelt igenom rationella. Känns inte heller som att småspararna har heeeelt fullständig information om den thailändska ekonomin eller värderingen på många fastighetsbolag. Titta bara på Hufvudstaden, börsens största fastighetsbolag. Det är visserligen ett välskött bolag med mycket starka finanser och fastigheter i de bästa lägena i landet. Men värderingen är spårad, PE är ca 27 och direktavkastningen är under 3%. Ser alltså extremt dyr ut sett till intjäningen, särskilt med tanke på den svaga tillväxten. Analytiker brukar peka på fastigheternas marknadsvärde, innan sommaren värderades de flesta fastighetsbolag med rabatt sett till substansvärdet (marknadsvärderade tillgångar-skulder). Enligt Hufvudstadens senaste kvartalsrapport är substansvärdet ca 62kr per aktie. Idag värderas Hufvudstaden till ungefär 1,2 gånger substansvärdet, alltså med 20% premium.

Det klassiska argumentet för fastighetsbolag är att deras intjäning är så trygg. Trygg intjäning innebär , iallafall ofta, att avkastningen pressas ner. Att då betala 1,3% i årlig avgift för en fastighetsfond med 25 innehav ser inte riktigt friskt ut.

6 kommentarer:

  1. Lagt till någon mening i näst sista stycket om bl.a. substansvärde.

    SvaraRadera
  2. Placera.nu har en artikel om momentumfonder:
    www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=168343

    Momentumstrategier innebär att fonderna investerar i marknader som har stigit mycket månaden innan.Alltså precis den strategi som verkar mycket populär hos småspararna. De två fonderna har lyckats med konststycket att ha betydligt högre risk än världsindex och betydligt sämre avkastning. På både 1,3 och 5 års sikt.

    Förvånar mig inte att momentumsrategi ger så dåligt resultat.

    SvaraRadera
  3. "De senaste tre åren har Fondkompassen gått sämre än index i över 60 procent av månaderna. [...] Risken har varit 25 procent högre i Fondkompassen än världsindex, men avkastningen har varit minus 38 procent, jämfört med minus 23 för index."

    SvaraRadera
  4. Good post. And I like the new translate button.

    I've got an article written on the efficient market hypothesis but I'm not sure when I'll be posting it.

    SvaraRadera
  5. Thanks for commenting. Such an article would be interesting! I am feeling more and more that I dont want to be a part of the herd by investing in funds. At the same time there is some great companies out there that doesnt fit my thin criteries. For example Procter & Gamble, Apple, Microsoft and Kraft.

    I will probably sell off my swedish fund and only have the global one. In my subjective and limited view I feel like the global names are valued more rational or atleast risk-averse then some big swedish stocks like Volvo and Sandvik.

    SvaraRadera
  6. Börssidor som di och placera uppmuntrar indirekt till denna typ av tänkande genom att varje månad ha artiklar av typen "Här är fonderna som du skulle ha ägt i September".

    SvaraRadera