Allmänt om bolag
Unibet och Betsson driver online betting. Spelprodukterna inkluderar sportspel, livespel, kasino, poker och bingo. Jag ser inga större skillnader i bolagens utbud.
Båda bolagen har familjeägande, Betsson med fam Hamberg o Knutsson (röstandel 32%) och Unibet med Anders Ström. Familjeägande ser jag alltid som ett plus då detta i regel innebär långsiktighet och stabilitet.
Geografisk spridning
Liknande geografisk spridning även om Unibet har lite större andel utanför norden.
Betsson: Norden 58%, övriga europa 42%, övriga världen 0,3%
Unibet: Norden 46%, övriga europa 53%, övriga världen 1%
Historik
Årlig tillväxt (bedömning utifrån historik)
Mycket kraftig tillväxt i omsättning. Unibet upp ca 41% per år sen 2004 och Betsson upp ca 33% per år.
Med mitt sätt att mäta har Betssons vinster ökat med ca 57% per år medan Unibets har minskat med 5%. Jag dividerar tre senaste årens vinster (2007-2009) med de tre åren dessförinnan (2004-2006). Skillnaderna blir så stora på grund av att bolagen har varsitt år då vinsten dyker men detta år är på varsin sida av "strecket". Helt klart är båda bolagen snabbväxare men Betsson har lyckats bättre med att få vinsterna att hänga med på senare år. Jag kör en liten utvikning om Unibets 2008 längst ner!
Värdering
Eftersom bolagen har så svajig utdelningshistorik (halveringar och dubbleringar om vartannat) använder jag för omväxlings skull tre års snitt för kommande två nyckeltal.
Betsson Unibet
Direktavkastning: 6,8% 4,2%
Utdelningsandel: 101% 74%
Att dela ut mer än vinsten känns kanske inte helt stabilt.. H&M anses av många extremt med sin utdelningsandel på 80%. Betsson delar för 2009 ut 117% av vinsten.
P/E (3år): 14,8 17,6
P/E (2009): 12,2 11,9
Earnings power (6år): 4,3% 6,1%
P/B: 7,4 >100
Bolagen är billiga sett på 2009 års vinster. Dock ser jag stora risker för nya dippar.
Finansiell ställning
Balanslikviditet: 1,6 0,85
Soliditet: 36 <1
Räntetäckningsgrad: 1860 2,3
Här är skillnaden tydlig. Unibet genomgående mycket offensivt finansierat medan Betsson är på andra sidan av skalan med extremt försiktig finansiering (inte många bolag som har större finansiella intäkter än kostnader).
Q1Q2 2010 vs 2009
Betsson Unibet
Resultatet +20% +21
Omsättning + 22% +22
Bedömning
Spelbranschen bör vara konjunkturokänslig vilket är ett stort plus. Jag känner dock att dessa bolag inte har några inträdeshinder eller konkurrensfördelar. Enligt mitt intryck erbjuder man homogena tjänster och det är dessutom lätt för kunden att byta spelbolag. Priskonkurrens blir resultatet. Dessutom är båda bolagen i minsta laget för min smak. Båda bolagen har kort historik med ostabila resultat.
Unibet går bort direkt för mig. Mycket svaga finanser och negativ vinsttillväxt. Priset är dessutom rätt högt, P/E (3år) på nästan 18. Det som tilltalar med bolaget är den starka omsättningstillväxten.
Betsson ser mer attraktiv ut. Något kortare historik men attraktivare värdering (P/E 3 år på 15), urstarka finanser, samma starka tillväxt (dessutom även i vinster) och hög direktavkastning (bolaget har dock på senare tid delat ut mer än vinsten vilket ifrågasätter uthålligheten i utdelningen). Bolagets svaga sidor är dess korta historik. Betsson har bara haft utdelning sen 2006 och vinster sen 2003.
Nackdelen med små bolag (ofta med kort historik) är att tillväxttakten i regel inte är uthållig. På small cap är det lätt att hitta bolag med tvåsiffrig tillväxt medan det på large cap bara är enstaka aktier såsom H&M som klarar detta.Med det sagt tycker jag att värderingen på bolaget ändå är låg sett till den urstarka tillväxten som man ändå har haft i några år. Bolaget är även billigt sett till senaste vinsten och senaste kvartalen är starka.
Men för mig går även Betsson bort pga den korta historiken, svaga vinstår och för att jag helt enkelt inte gillar branschen. Ska ni välja ett spelbolag rekommenderar jag ändå Betsson före Unibet.
Utvikning; Unibets 2008
Jag blev nyfiken på Unibets svaga 2008 då jag trodde att spelbolag var stabila skapelser.Trots att rörelseresultatet var nästan 70% högre än året dessförinnan är resultatet efter skatt en klar försämring. Förklaringen ligger i att de finansiella kostnaderna mer än tiofaldigas. Ett varnande exempel för svaga finanser!